Παρεμβάσεις σε επτά περιοχές για αντιδιαβρωτικά έργα

Παρεμβάσεις σε επτά περιοχές για αντιδιαβρωτικά έργα

Ηπια αντιδιαβρωτικά έργα στην καμένη περιοχή Βαρυμπόμπης, Τατοΐου, Αφιδνών και Πολυδενδρίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσες παρεμβάσεις σε επτά σημεία στην καμένη περιοχή Βαρυμπόμπης, Τατοΐου, Αφιδνών και Πολυδενδρίου προβλέπει η μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι επεμβάσεις αφορούν ήπια αντιδιαβρωτικά έργα –όπως κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα– στην κοίτη του άνω ρου του Κηφισού, του χειμάρρου Χάραδρου και μικρότερων ρεμάτων της πληγείσας περιοχής και στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Η μελέτη συντάχθηκε από την υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (οι υπηρεσίες αυτές είναι προς μεταφορά στο υπουργείο Περιβάλλοντος) έπειτα από αυτοψία και αφορά τις περιοχές που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά στις 3-10 Αυγούστου 2021 στη βορειοανατολική Αττική. Η πληγείσα περιοχή υπολογίζεται συνολικά σε 83.650 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου 54.000 αποτελούνταν από δάση και δασικές εκτάσεις. Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας έκτασης αποτελεί τμήμα των λεκανών απορροής χειμάρρων που εκβάλλουν στη λίμνη Μαραθώνα, στον Κηφισό ποταμό και στον χείμαρρο Χάραδρο. Προτεραιότητα δίνεται στα σημεία πάνω από οικιστικές περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων τον προσεχή χειμώνα αλλά και για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το κόστος των επεμβάσεων εκτιμήθηκε σε 18,28 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από το δημόσιο ταμείο. Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε επτά περιοχές, όλες με κλίση άνω του 20%. Πιο συγκεκριμένα: 

• Σε δύο περιοχές στη Βαρυμπόμπη, έκτασης 978 και 3.197 στρεμμάτων, σε σημείο όπου υπήρχε δάσος χαλεπίου πεύκης. 

• Σε δύο περιοχές στο Τατόι, έκτασης 3.962 και 5.544 στρεμμάτων, σε σημεία όπου υπήρχε πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης (η βλάστηση στην περιοχή δεν ήταν ομοιόμορφα πυκνή). 

• Στο Κρυονέρι, σε μια περιοχή με πυκνό δίκτυο χειμάρρων πάνω από κατοικημένες περιοχές, σε έκταση 4.365 στρεμμάτων.

• Στις Αφίδνες δίπλα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, σε έκταση 2.260 στρεμμάτων. Οι επεμβάσεις θα γίνουν και σε κατοικημένες περιοχές.

• Στο Πευκόφυτο, σε τρία σημεία με συνολική έκταση 1.896 στρέμματα. Οι επεμβάσεις θα γίνουν σε ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη Μαραθώνα.

Οσον αφορά το είδος των παρεμβάσεων, θα ακολουθηθεί η διαδεδομένη (και γενικά επιτυχημένη) πρακτική των δασικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και ορεινών αντιπλημμυρικών έργων με τη χρήση των καμένων κορμών και κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών –αλλά και των υδάτων σε μικρότερο βαθμό– μέσα στις κύριες κοίτες των ρεμάτων. «Τα έργα αυτά στοχεύουν κυρίως στη συγκράτηση των εδαφών και στη μείωση του κινδύνου από την κάθοδο στερεών υλικών μέσα σε κατοικημένες περιοχές, δεν μπορούν όμως να αποτρέψουν την κάθοδο των νερών, πλην κάποιας επιβράδυνσης και άμβλυνσης της έντασης της καθόδου που μπορεί να επιφέρουν. Η μόνιμη και σίγουρη προστασία από πλημμύρες επέρχεται με τη διάνοιξη των κοιτών των χειμάρρων στη δέουσα διατομή και την εξασφάλιση της διεξόδου αυτών στη θάλασσα», αναφέρεται στη μελέτη. «Επιπρόσθετα, η αναγκαιότητα ή μη αναδάσωσης κάποιων εκτάσεων θα εκτιμηθεί μετά την παρέλευση του επερχόμενου χειμώνα, για την παρακολούθηση της εξέλιξης της φυσικής αναγέννησης και θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο άλλης μελέτης». Να σημειωθεί ότι η έκταση που κάηκε στη βορειοανατολική Αττική υπάγεται στην περιοχή ευθύνης κυρίως των δασαρχείων Πάρνηθας και Καπανδριτίου και κατά ένα μικρό μέρος στο δασαρχείο Πεντέλης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT