Πρόσθετη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Πρόσθετη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Μια σειρά προγραμμάτων που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) παρουσιάστηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Μια σειρά προγραμμάτων που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) παρουσιάστηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν την προμήθεια πυραύλων και βλημάτων που προσφέρουν στις Ε.Δ. το ποιοτικό πλεονέκτημα (qualitative edge), με συνολικό κόστος περί τα 550 εκατ. ευρώ. Κατ’ αρχάς, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχωράει στην περιορισμένη αναβάθμιση των ελικοπτέρων «Απάτσι» H-64A της Αεροπορίας Στρατού, ωστόσο προωθεί την ενίσχυση του οπλικού φόρτου του με πυραύλους NLOS SPIKE, ειδικά σχεδιασμένους γι’ αυτά. Η ισραηλινή τεχνολογία προτιμάται και για τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) κατηγορίας MALE. Ενεργοποιείται η δυνατότητα εκμίσθωσης ενός συστήματος που περιλαμβάνει δύο UAV τύπου HERON-1, με δυνατότητες υπέρυθρης καταγραφής εικόνας (EO/IR χρήσιμο σε νυχτερινές πτήσεις) και παρακολούθησης στην επιφάνεια της θάλασσας (Marine Patrol Radar). Υπενθυμίζεται ότι ήδη δύο HERON επιχειρούν από τη Σκύρο και δίνουν στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) τη δυνατότητα ταχείας απόκτησης ζωντανής εικόνας όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο. Ισραηλινής τεχνολογίας βλήματα προορίζονται και για τις κανονιοφόρους τύπου «Μαχητής» προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτητικές ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο.

Τα περισσότερα αφορούν την προμήθεια πυραύλων και βλημάτων, με συνολικό κόστος περί τα 550 εκατ. ευρώ.

Προωθείται, επίσης, η εν συνεχεία υποστήριξη των πυραύλων αέρος αέρος που χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά της Π.Α., τύπου IRIS-T. Επιπλέον, μετά τη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος και για την προμήθεια πυραυλικού συστήματος πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς και την κατασκευή και εν συνεχεία υποστήριξη εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης για την εκπαίδευση των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων. Από τη Βουλή πέρασε, επίσης, η απόφαση για την εν συνεχεία υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6, μέσω της διακρατικής συμφωνίας που έχει συναφθεί με τις ΗΠΑ. Τα Τ-6 αποτελούν ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας. Η συντήρησή τους πραγματοποιείται και στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης όλων των στοιχείων της βάσης, ενόψει της μετατροπής της από την ισραηλινή Elbit σε διεθνές εκπαιδευτικό αεροπορικό κέντρο.

Από τα πλέον σημαντικά προγράμματα που παρουσίασε χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή είναι εκείνο της επισκευής των κύριων μηχανών ντίζελ που διαθέτουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, προκειμένου σταδιακά να αρχίσουν να υποστηρίζονται τα τέσσερα πλοία αυτής της κλάσης, ώστε να εξασφαλίσουν τη χρονική επιμήκυνση της παρουσίας τους στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT