Τον τιμητικό τίτλο του πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή έλαβε πριν από λίγες ημέρες ο Λευτέρης Αραπάκης, ιδρυτής της «Εναλείας» της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Ο τίτλος απονέμεται από το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον και συγκεκριμένα από το Κέντρο Περιφερειακής Δράσης που εδρεύει στο Σπλιτ της Κροατίας. Πρόκειται για έναν τίτλο που δίνεται σε άτομα τα οποία μέσω του έργου τους και της δέσμευσής τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για την προστασία και τον σεβασμό των ακτών και του περιβάλλοντος, και ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «μια αναγνώριση του έργου της ομάδας, μας δείχνει ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο και κάνουμε κάτι που δημιουργεί αντίκτυπο. Είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας όλων των επαγγελματιών αλιέων, αλλά και των συνεργατών μας, στη μάχη κατά της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό»
Ο Λ. Αραπάκης έλαβε τον τιμητικό τίτλο του πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή για την προσπάθειά του να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά αλιέων, με σεβασμό στη θαλάσσια βιωσιμότητα.
Ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Επί πέντε γενιές οι πρόγονοί του ζουν από τους θησαυρούς της θάλασσας. Γνωρίζοντας την έλλειψη επαγγελματιών αλιέων, καθώς λίγοι νέοι ήταν πρόθυμοι να μπουν στο επάγγελμα, την ίδια στιγμή που η παλαιότερη γενιά σταδιακά κρεμούσε τα δίχτυα, προχώρησε το 2016 στην ίδρυση της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Στόχος του ήταν να εκπαιδεύσει μέσω της «Εναλείας» ανέργους αλλά και επαγγελματίες ψαράδες αφενός μεν για να δημιουργήσει μια νέα γενιά αλιέων, αφετέρου δε ώστε όσοι ήδη ασχολούνται με το επάγγελμα να γνωρίσουν πρακτικές που συνδέονται με τη θαλάσσια βιωσιμότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Εκατόν τριάντα άνεργοι και 320 επαγγελματίες ψαράδες έχουν εκπαιδευτεί την τελευταία πενταετία στην «Εναλεία» που λόγω της πανδημίας προσάρμοσε τη λειτουργία της και πια προσφέρεται ως ολοκληρωμένο, πλήρως ψηφιοποιημένο course στους ενδιαφερομένους, στο οποίο μπορούν να εγγράφονται, να φοιτούν και να το ολοκληρώνουν στον δικό τους χρόνο. Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για σχεδιασμό και προώθηση βιώσιμων λύσεων, που θα εξασφαλίσουν το μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και της αλιείας, ο Λευτέρης Αραπάκης αποφάσισε σε δεύτερο χρόνο να συμμαχήσει με τους ψαράδες ενάντια στον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τις παγκόσμιες θάλασσες, τα αλιεύματα και το επάγγελμά τους συνολικά, την πλαστική ρύπανση. Η ομάδα της «Εναλείας»ξεκίνησε να εκπαιδεύει ψαράδες, αρχικά στο λιμάνι του Πειραιά, να συλλέγουν τα πλαστικά που πιάνονταν στα δίχτυα τους και όχι να τα πετούν ξανά στη θάλασσα, απορρίπτοντας μαζί με αυτά και το πρόβλημα. Την αλιευτική περίοδο 2019-2020 συγκέντρωσαν συνολικά 43 τόνους απορριμμάτων, 35 εκ των οποίων ήταν πλαστικά. Σταδιακά η εν λόγω δράση επεκτάθηκε σε λιμάνια σε όλη την ελληνική επικράτεια, στην Ιταλία, και πρόσφατα και στην Κένυα. Αυτή την περίοδο σε Ελλάδα και Ιταλία η «Εναλεία» συνεργάζεται με περίπου 350 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και γύρω στους 1.200 ψαράδες που μαζεύουν πλαστικά από τη θάλασσα. Τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται παραλαμβάνονται από συνεργαζόμενες εταιρείες ανακύκλωσης, όπως η AntiPollution και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, και σε συνεργασία με επιχειρήσεις και περιβαλλοντικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού μπαίνουν στην κυκλική οικονομία και μετατρέπονται σε κάλτσες, μαγιό, μάσκες και άλλα προϊόντα.
Για τη δράση του ο Λευτέρης Αραπάκης και η «Εναλεία»έχουν επίσης βραβευτεί από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών ως μία από τις πέντε καλύτερες δράσεις για το περιβάλλον στην Ευρώπη για ιδρυτές κάτω των 30 ετών. Το 2020 έλαβε τον τίτλο Νέος Πρωταθλητής της Γης για την Ευρώπη. «Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις μέσω των οποίων κερδίζουν τόσο οι ψαράδες όσο και το περιβάλλον» λέει στην «Κ». «Αυτά τα βραβεία όμως είναι και σημαντική ευθύνη, γιατί σημαίνει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο όπου περισσότερο πλαστικό θα βγαίνει από τη θάλασσα και θα εντάσσεται στην κυκλική οικονομία απ ό,τι θα εισέρχεται σε αυτή. Θέλουμε να παρακινήσουμε τις υπόλοιπες αλιευτικές κοινότητες της Μεσογείου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλήνων αλιέων».