Την εκτίμηση ότι ο νέος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης δεν σχετίζεται με τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι εξέφρασαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
Ο νέος σεισμός σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, με το εστιακό βάθος της δόνησης να εκτιμάται στα 8 χιλιόμετρα.
Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στην Αττική και την Κύπρο. Βάσει μαρτυριών, ο σεισμός ήταν ισχυρός και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια
Λέκκας: Διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Όπως είπε, ήταν επιφανειακός και διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.
M6.3 #earthquake (#σεισμός) strikes 124 km SE of #Irákleion (#Greece) 13 min ago. Updated map of its effects: pic.twitter.com/DK4eeiy4Pa
— EMSC (@LastQuake) October 12, 2021
Τσελέντης: Καμία σχέση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο νέος σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι.
Μιλώντας στο cretapost.gr, ανέφερε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο αναμένονται κάποιοι μετασεισμοί.
⇒ Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Κρήτη: «Κράτησε αρκετή ώρα, τρόμαξε ο κόσμος», λέει στο kathimerini.gr κάτοικος του Ηρακλείου (βίντεο)
Καρακώστας: Υπάρχει μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».
Παπαδόπουλος: Μικρό τσουνάμι
Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για μικρό τσουνάμι στη νότια Κρήτη.
Παράλληλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο νέος σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Τόνισε, δε, ότι η εστία της δόνησης βρίσκεται στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και όχι την ξηρά, όπως στο Αρκαλοχώρι.
Χουλιάρας: Αναμένουμε μετασεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, ανέφερε ότι, μετά τα 6,3 Ρίχτερ, αναμένεται ένας μετασεισμός μεγέθους 5 με 5,5 Ρίχτερ, εκτιμώντας -σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ- ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα καθώς το επίκεντρο βρίσκεται σε υποθαλάσσια περιοχή. Ζήτησε, δε, να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι, τονίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο σεισμών, καθώς προέρχονται από διαφορετικά ρήγματα.
Ως προς την προειδοποίηση για τσουνάμι, έκανε λόγο για τυπική διαδικασία. «Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο, εκδίδεται αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι» τόνισε και πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό». Συμπλήρωσε, πάντως, πως πρέπει να περάσουν λίγες ώρες, προκειμένου να υπάρχει εικόνα ως προς το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο.
Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όλες οι δυνάμεις έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξηρόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.