Ενας στους δέκα γονείς εμφανίζεται αρνητικός να κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο στο παιδί του, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου έναντι της COVID-19. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν οι παιδίατροι με βάση την εμπειρία τους από τις επισκέψεις στο ιατρείο τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παιδίατροι συστήνουν τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ εννέα στους δέκα θεωρούν ότι είναι σε θέση να επηρεάσουν σημαντικά την απόφαση των γονέων. Τονίζουν, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί περισσότερη ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της COVID-19, και κυρίως στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί που το μήνυμα δεν έχει φτάσει.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO, για λογαριασμό της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής σε δείγμα 500 παιδιάτρων τον περασμένο μήνα. Το 95% των παιδιάτρων δήλωσε ότι συστήνει τον εμβολιασμό και μόλις το 5% (σε απόλυτο αριθμό 26 παιδίατροι) είναι αρνητικό. Για όσους είναι θετικοί στον εμβολιασμό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (65%) και η αδειοδότηση των εμβολίων σε παιδιά από τους διεθνείς φορείς (25%). Οι λίγοι που δεν συστήνουν το εμβόλιο στα παιδιά υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά (61%) ή ότι είναι καλύτερα τα παιδιά να αποκτήσουν φυσική ανοσία (23%). Εννέα στους δέκα παιδιάτρους θεωρούν ότι η σύστασή τους επηρεάζει τους γονείς στην απόφασή τους να εμβολιάσουν τα παιδιά (89%) και το 6% απαντά αρνητικά. Ωστόσο, κατά την εκτίμησή τους, το 9% των γονιών φαίνεται ότι ανήκει στην ομάδα των αντιεμβολιαστών και αρνείται να κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο στο παιδί του.
9 στους 10 θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση των γονιών.
Τρεις στους τέσσερις παιδιάτρους (75%) εκτιμούν ότι οι γονείς προτιμούν το παιδί τους να εμβολιαστεί σε ιατρείο παρά σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Ωστόσο, πολύ μικρός είναι ο αριθμός όσων έχουν επιλέξει να εμβολιάζουν τα παιδιά στο ιατρείο τους. Είναι ενδεικτικό ότι έως και την περασμένη Παρασκευή, περίπου 60 παιδίατροι είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.
Aργός ρυθμός ζήτησης
Οπως επεσήμαναν η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Σοφία Σάνι και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι παιδίατροι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 των παιδιών, είναι ο όγκος των εγγράφων που θα πρέπει να υποβάλουν, αλλά και οι δυσκολίες διαχείρισης των εμβολίων. Σύμφωνα με τους ίδιους, ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και ο πολύ αργός ρυθμός ζήτησης από τους γονείς για το εμβόλιο. Οπως ανέφερε ενδεικτικά η κ. Σάνι, «μου ζητήθηκε να εμβολιάσω παιδί στο ιατρείο μου. Αντί να περιμένω να βρεθούν άλλα πέντε παιδιά να εμβολιάσω προκειμένου να μη χαθούν οι υπόλοιπες δόσεις που έχει κάθε φιαλίδιο, το παρέπεμψα κατευθείαν σε εμβολιαστικό κέντρο».