Τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Έυβοια και δεκάδες καταστροφές σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει έως τώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει τη χώρα.
Ειδικότερα, ένας 70χρονος κτηνοτρόφος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το απόγευμα της Πέμπτης, εντοπίστηκε νεκρός από σωστικά συνεργεία εντός κοίτης ρέματος στην περιοχή Τσακαίοι.
Οι επιχειρησιακές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες, ωστόσο η επιχείρηση δεν είχε αίσιο τέλος.
Συνολικά επιστρατεύτηκαν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ομάδα έρευνας διάσωσης της 7ης ΕΜΑΚ και ένα ελικόπτερο, καθώς και ομάδα Σ.ΜΗ.Ε.Α από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Παράλληλα, συνέδραμαν το Λιμενικό Σώμα και εθελοντές.
Σε επικοινωνία του με τις αρχές νωρίτερα, ο 70χρονος είχε περιγράψει πως βρισκόταν σε ένα βοσκοτόπι και ότι ήταν κυκλωμένος από χείμαρρο που έχει φουσκώσει.
Σημειώνεται ότι η υπερχείλιση ποταμού στα Νέα Στύρα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή, τα 8 πλημμυρισμένα σπίτια και ο απεγκλωβισμός των οικογενειών που είδαν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους, μαζί με τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο 70χρονο βοσκό, είναι τα καθοριστικά σημεία που όλη τη νύχτα έκαναν έντονη την αγωνία στην περιοχή.
Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας με καταστροφές σε Δυτική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική
Σαρωτική ήταν η επέλαση του «Μπάλλου» στη χώρα, την ώρα που καταγράφονται σημαντικά προβλήματα για δεύτερη ημέρα.
Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Εύβοια και Αττική, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και σήμερα, καθώς το κύμα κακοκαιρίας παραμένει ενεργό, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε το οδόστρωμα και «κατάπιε» λεωφορείο (εικόνες)
Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε πάνω από 1.500 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.
Ζημιές στην Εύβοια
Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία στα Μεσοχώρια Εύβοιας. Ο επαρχιακός δρόμος στο παραλιακό μέτωπο προς την παραλία Λιμνιώνα, «κόπηκε στα δύο». Παράλληλα, δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν στην περιοχή των Στύρων.
Στην περιοχή Τσακαίοι στη Νότια Εύβοια μεταφέρθηκαν 3 άτομα σε ασφαλές σημείο, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.
Προβλήματα στο Ιόνιο – Μεγάλες ζημιές στην Ιθάκη
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μεγαλύτερο θέμα εντοπίστηκε σε Κέρκυρα και Ιθάκη.
Στο νησί των Φαιάκων οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.
«Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.
Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδαν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.
Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και internet, διαδικτυακά.
«Αν δεν σπάγαμε τα πεζούλια και τα πεζοδρόμια στην παραλιακή στο Βαθύ θα είχαμε θύματα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας.
«Δεν είχαμε πότε ξανά κάτι τέτοιο ούτε με τον Ιανό. Το χθεσινό ήταν μη διαχειρίσιμο. Το νερό δεν το προλάβαινε τίποτα (να βγει), ούτε με σωλήνες, πάνω από 40 σπίτια και μαγαζιά έχουν πλημμυρίσει» τόνισε ο κ. Στανίτσας.
«Έχουμε μεγαλες ζημιες στο οδικό δίκτυο, ειδικά στην παραλιακή, το υποθηκοφυλακείο έχει διαλυθεί, το γήπεδο στο Βαθύ δεν υπάρχει πια στο χάρτη, έχει μετακομίσει. Κινδύνεψαν άνθρωποι έγιναν πολλοί απεγκλωβισμοί» ανέφερε δε.
Ο κ. Στανίτσας απηύθυνε έκκληση στις κεντρικές αρχές για γρήγορη καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή Ιθάκης είναι υποστελεχωμένη.
Δεκάδες κλήσεις σε Ηπειρο, Μακεδονία, Κρήτη, Δυτ. και Στ. Ελλάδα
Επιπλέον, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δεχθεί 8 κλήσεις, εκ των οποίων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για αντλήσεις υδάτων.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δεχθεί 5 κλήσεις, εκ των οποίων, 2 για άντληση υδάτων, 1 για κοπή δέντρου και 1 για μεταφορά σε ασφαλή σημεία.
Κλειστή, λόγω κατολισθήσεων, είναι η επαρχιακή οδός Σχοίνος-Αλεποχώρι, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο 1ο χιλιόμετρο και ήδη μηχανήματα έργου επιχειρούν, προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεχθεί 14 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για κοπές δέντρων, 11 για αντλήσεις υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δεχθεί 15 κλήσεις, εκ των οποίων 6 για αντλήσεις υδάτων και 9 για κοπές δέντρων.
Χαλκιδική: Yπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα
Δεν άντεξε στην πίεση της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισε τελικά το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική. «Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.
Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που κορυφώθηκε τα ξημερώματα στην Ανατολική Κρήτη. Η μανία του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί το φαινόμενο των κατολισθήσεων στις Καμάρες του δήμου Φαιστού και τα Βορίζια. Μετά την άμεση κινητοποίηση μηχανημάτων της Περιφέρειας και του δήμου, το πρόβλημα με τον δρόμο που έκλεισε αποκαταστάθηκε σύντομα, με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη να δηλώνει ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο σημείο.
Μικρή κατολίσθηση καταγράφηκε, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, και στον Τσούτσουρο ενώ κλήσεις για πτώσεις δέντρων έγιναν από την περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου, στου Αποστόλους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, τις Γούβες και την πτώση ενός στύλου της ΔΕΗ στα Σταυράκια.
Η κακοκαιρία σάρωσε την Αττική – 30 εκατ. τόνοι νερού στον Κηφισό
Σε ό,τι αφορά την Αττική, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς άνοιξαν περίπου στις 06.30 το πρωί. Προβλεπόταν να αποδοθούν σε κυκλοφορία στις 8 το πρωί- με βάση τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ωστόσο δόθηκαν σε κυκλοφορία μιαμιση ώρα νωρίτερα.
Διαβάστε ακόμη: Ξεκίνησε η λειτουργία του τραμ – Κανονικά τα δρομολόγια του μετρό
Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε στο Λεκανοπέδιο λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα, ωστόσο δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρετωδώς εργάζονταν τα συνεργεία της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Αττική: 779 κλήσεις στην πυροσβεστική
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις Αρχές, συνολικά από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις στην Αττική. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με μηχανήματα έργου, ο Ε.Σ. 5 συνεργεία για άντληση υδάτων καθώς και μηχανήματα έργου.
Για συχνότερη εμφάνιση μεγάλων καιρικών φαινομένων, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, έκανε λόγο ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού.
Live η εξέλιξη του «Μπάλλου»
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ κακοκαιρία προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Σε επιφυλακή οι Αρχές
Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική σε εφαρμογή παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική.
Προληπτικά μέτρα
- Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Το μέτρο αυτό ωστόσο σταμάτησε να ισχύει λίγο μετά τις 06.30 το πρωί καθώς οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.
- Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
- Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
- Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.
- Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».