Η «επισιτιστική ανασφάλεια» υπήρξε για πολλά χρόνια ένας όρος άγνωστος στην ελληνική ειδησεογραφία· μέχρι που άρχισε η εγχώρια οικονομική κρίση. Στα χρόνια της κρίσης, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 9% των παιδιών στη χώρα μας δεν είχε τη δυνατότητα να απολαύσει ούτε ένα γεύμα με πρωτεΐνη, όταν πριν από την έναρξη της κρίσης το ποσοστό αυτό προσδιοριζόταν σε 4%. Αντίστοιχα, το 14% των παιδιών αδυνατούσε να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα.
Η εν λόγω ανησυχητική πραγματικότητα δεν πρόλαβε να ομαλοποιηθεί, καθώς προέκυψε η πανδημία, που προκάλεσε με τη σειρά της μείωση του εισοδήματος πολλών νοικοκυριών αλλά και διακοπή της παροχής των σχολικών γευμάτων λόγω του lockdown και της διακοπής της λειτουργίας των σχολείων.
Ταυτόχρονα, η επερχόμενη αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών τείνει να υποβαθμίσει έτι περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης πολλών οικογενειών, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ «Πρώτα το Παιδί» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Στατιστικά στοιχεία
Η αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών τείνει να υποβαθμίσει έτι περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης πολλών οικογενειών.
Για του λόγου το αληθές η οργάνωση, που ξεκίνησε τις δράσεις της επί πανδημίας (2020), παραθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επί του συνόλου του πληθυσμού, λοιπόν, το 2,4% δηλώνει ότι έχει χαμηλή επάρκεια και το 0,7% πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής. Μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, το 13,2% έχει ανησυχήσει στο διάστημα της πανδημίας ότι δεν θα έχει αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του, 12,8% δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με θρεπτική τροφή, 14,1% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών, 6,2% αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, 6,6% έφαγε λιγότερο απ’ όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, 3% πεινούσε αλλά δεν έφαγε, ενώ 2,2% πέρασε μια ολόκληρη μέρα χωρίς τροφή…
Επίπεδα παχυσαρκίας
Οσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών στη χώρα μας, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας, ως απόρροια της πρόσληψης τροφής χαμηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, 37,5% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, οπότε υπολογίζεται ότι έως το 2030 τα παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 281.463. «Το 40% των παιδιών με παχυσαρκία υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση», σημειώνει η Αμαλία Ζωβοΐλη, συνιδρύτρια της οργάνωσης, που υλοποιεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αιγάλεω ολιστικό πρόγραμμα υποστήριξης οικογενειών, παρέχοντας όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και συμβουλευτική από διατροφολόγο, παιδίατρο, οδοντίατρο. Συμπληρωματικά, εξασφαλίζουν κάποια εξωσχολική αθλητική δραστηριότητα στα παιδιά, ώστε να ασκούνται σταθερά σε εβδομαδιαία βάση.
Δράσεις από το «Χαμόγελο»
Το «Χαμόγελο του Παιδιού», «βετεράνος» στον τομέα της παιδικής προστασίας, έχει κατά δήλωσή του στηρίξει ολιστικά, εξατομικευμένα και με αξιοπρέπεια 143.667 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας, στα 25 χρόνια λειτουργίας του. Ενα εκ των πολλών προγραμμάτων είναι η «Εφοδιαστική Αλυσίδα Ζωής», μέσω της οποίας δίδονται τρόφιμα, νωπά, κατεψυγμένα και συσκευασμένα, στους έχοντες ανάγκη. Πρόκειται για δωρεές ιδιωτών ή επιχειρήσεων που μεταφέρονται στα Κέντρα Στήριξης και Διανομής του «Χαμόγελου».