Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει διάλογο με εφήβους

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει διάλογο με εφήβους

Συνεχές σκρολάρισμα στο Διαδίκτυο, άγχος, νεύρα, πρωτόγνωρη κοινωνική απομόνωση. Ολο και περισσότεροι έφηβοι νιώθουν ψυχολογικά πιεσμένοι, λόγω της πρωτόγνωρης συνθήκης της πανδημίας που περνάει ο πλανήτης.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχές σκρολάρισμα στο Διαδίκτυο, άγχος, νεύρα, πρωτόγνωρη κοινωνική απομόνωση. Ολο και περισσότεροι έφηβοι νιώθουν ψυχολογικά πιεσμένοι, λόγω της πρωτόγνωρης συνθήκης της πανδημίας που περνάει ο πλανήτης. Για τον λόγο αυτό το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει τη Σκηνή «Κατίνα Παξινού» στο Εφηβικό Θέατρο. Αποστολή της Σκηνής είναι, όπως ανέφερε στην «Κ» η υπεύθυνη της Εφηβικής Σκηνής, σκηνοθέτις κ. Σοφία Βγενοπούλου, «να αποτελέσει έναν χώρο όπου θα αναπτυχθεί ένα πολυδιάστατο πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που φέρνει στο προσκήνιο τους εφήβους και το περιβάλλον τους (σχολείο και οικογένεια) και, παράλληλα, να δώσει μια ευκαιρία σε πλήθος καλλιτεχνών να τροφοδοτήσουν με την έμπνευσή τους αυτό το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται εφηβικό θέατρο».

Ετσι, η Πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας, έχοντας εξασφαλίσει για πρώτη φορά έναν σημαντικό οικονομικό πόρο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020, εγκαινιάζει διάλογο με το σχολικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει να κινηθεί ελεύθερα, έξω από τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και απαιτήσεις, και να προσελκύσει καλλιτέχνες να δουλέψουν με τους νέους ανθρώπους, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή σύγχρονων έργων για νέους και προάγοντας την αισθητική παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί δύο παραστάσεις κατά τη θεατρική περίοδο 2021-2022.

Η δραστηριότητα της Εφηβικής Σκηνής πλαισιώνεται από τις παράλληλες δράσεις:

Στοχεύει να κινηθεί έξω από τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και να προσελκύσει καλλιτέχνες να δουλέψουν με νέους ανθρώπους.

«Πριν και Μετά»: Αφορά δύο δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε αντιστοιχία με τις δύο προγραμματισμένες παραστάσεις που υλοποιούνται μέσα στην τάξη πριν και αφού οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει την παράσταση. Οι υπεύθυνοι θεατροπαιδαγωγοί επισκέπτονται τα σχολεία με προκαθορισμένο ραντεβού και σε ανοιχτό διάλογο με τους δημιουργικούς άξονες και τα ερωτήματα της παράστασης δουλεύουν με την ομάδα.  

«Χτίζοντας την Αλλαγή»: Πρόκειται για τρίωρα εργαστήρια που προσφέρονται άπαξ και δωρεάν στους εφήβους από τους εμψυχωτές – καλλιτέχνες της Εφηβικής Σκηνής και διά ζώσης, στους χώρους της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ δίδεται και η δυνατότητα της ψηφιακής συμμετοχής εφήβων από όλη την περιφέρεια. Μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με τη θεατρική πρακτική οι νέοι θα δώσουν καλλιτεχνική υπόσταση σε καίρια ερωτήματα των καιρών μας: φύλο, κλιματική αλλαγή, ευκαιρίες – προσβασιμότητα, είναι οι λέξεις-κλειδιά και οι θεματικές που διαπνέουν το εκπαιδευτικό πλέγμα αυτών των εργαστηρίων.

Στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για νέους: Αφορά σεμινάριο – εργαστήριο με τη συμμετοχή τεσσάρων θεατρικών συγγραφέων σε συνεργασία με εφηβικές ομάδες. Οι συγγραφείς θα πειραματίζονται και θα αλληλεπιδρούν με τους εφήβους πάνω στις ιδέες τους, ώστε να αντλούν ένα πρώτο υλικό από τις σχολικές ομάδες, και θα αναλάβουν τη συγγραφή θεατρικών έργων γύρω από τη θεματολογία που προέκυψε μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά! Στη διαδικασία οι συγγραφείς θα υποστηριχθούν επιπλέον με ειδικό σεμινάριο από τον καταξιωμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο Chris Cooper. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (210-70.01.469).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT