Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 6.808 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 6.808 νέα κρούσματα

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των διαγνώσεων της COVID-19 καταγράφηκε χθες στη χώρα μας, με το επιδημικό φορτίο πλέον να αυξάνει επικίνδυνα και σε νοτιότερες περιοχές της χώρας.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των διαγνώσεων της COVID-19 καταγράφηκε χθες στη χώρα μας, με το επιδημικό φορτίο πλέον να αυξάνει επικίνδυνα και σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και νησιά του Αιγαίου όπως η Θάσος και η Λέσβος, και τη νόσο να επιτίθεται με σφοδρότητα σε ανεμβολίαστους ηλικιωμένους αλλά και νέους. «Χθες ο νεαρότερος άνθρωπος που κατέληξε ήταν 39 ετών και προχθές 27», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Χθες ανακοινώθηκαν 6.808 νέα κρούσματα της νόσου –εκ των οποίων 1.475 στην Αττική, 1.117 στη Θεσσαλονίκη και 515 στη Λάρισα– και 42 θάνατοι ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η κ. Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων αυξήθηκε κατά 35%, των θανάτων κατά 19% και των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ κατά 15%. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ξεπερνούν τις 35.000. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι από ενδοοικογενειακές επαφές και κοινωνικές συναθροίσεις, ωστόσο παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης και σε εργασιακούς χώρους. Χθες, σχεδόν 3.000 ασθενείς στην Ελλάδα νοσηλεύονταν λόγω της COVID-19. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 441 ασθενείς, με τις μονάδες υγείας σε Βόρεια Μακεδονία και Θεσσαλία να πιέζονται ασφυκτικά, τη στιγμή μάλιστα που οι ειδικοί παρατηρούν τάση επιδείνωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία) χθες νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 159 ασθενείς σε σύνολο 168 κλινών ΜΕΘ COVID (94 στην 3η ΥΠΕ και 74 στην 4η). Στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας νοσηλεύονταν 47 ασθενείς σε ΜΕΘ COVID σε σύνολο 62 κλινών. Η ίδια διέψευσε καταγγελίες ότι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ράντζα, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και συγκεκριμένα σε μονάδες χειρουργείων. Η κ. Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του νέου κύματος της COVID-19 με την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι «κανένα σύστημα υγείας, σε καμία χώρα του κόσμου, δεν είναι ανεξάντλητο».

Στη σημασία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων εστίασε ο κ. Μαγιορκίνης. Οπως είπε, «περίπου ένας στους τρεις μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα ηλικίας άνω των 70 ετών θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο όταν προσβληθεί από τη νόσο. Αν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φτάνει στο τραγικό 50%. Από αυτούς, τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει. Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες δέκα με είκοσι φορές. Αντί να καταλήξουν λοιπόν πενήντα στους εκατό στο νοσοκομείο, θα καταλήξουν δύο. Σας παρακαλώ, κάντε τη λογική και ασφαλή επιλογή και εμβολιαστείτε», τόνισε.

Απόφαση για αναστολές

Μια σημαντική απόφαση αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους εργαζομένους ευρύτερα στον τομέα υγείας εξέδωσε, χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο (πρόεδρος Ι. Πάλλας) απέρριψε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, που κατέθεσαν στο πλαίσιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων δεκαέξι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας σύμφωνα με τον νόμο 4820/2021. Οι 16 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ζήτησαν με την αίτησή τους να αποδέχεται προσωρινά το ΚΕΘΕΑ τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλλει τις αποδοχές τους για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αναστολή, ισχυριζόμενοι ότι περιστέλλονται τα ατομικά τους δικαιώματα και ότι δεν ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα ή τις παρενέργειες του εμβολίου. Ο δικηγόρος Γιώργος Βουκελάτος, ο οποίος εκπροσώπησε στη δικαστική διαδικασία το ΚΕΘΕΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το δικαστήριο, συντασσόμενο προφανώς με την τρέχουσα νομολογία, δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς αυτούς και απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής. Μετά την επιβολή του μέτρου της αναστολής εργασίας με ταυτόχρονη στέρηση αποδοχών, αρκετοί εργαζόμενοι σε δομές υγείας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να μην ισχύσει η απόφαση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT