Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά στην Εύβοια

Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά στην Εύβοια

Υπερβαίνει το 50% η πρόοδος των αντιδιαβρωτικών έργων στη βόρεια Εύβοια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβαίνει το 50% η πρόοδος των αντιδιαβρωτικών έργων στη βόρεια Εύβοια. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή σε διάφορα μέτωπα στο νησί εργάζονται περίπου 600 άτομα από 33 δασικούς συνεταιρισμούς από την Εύβοια και τη λοιπή Ελλάδα. Την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων εξέφρασε και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επισκέφθηκε χθες τις πυρόπληκτες περιοχές.

Την αυτοψία πραγματοποίησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς. Σύμφωνα με το υπουργείο, έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας και έχουν ξεκινήσει τα έργα συγκράτησης των εδαφών και στις εννέα υδρολογικές λεκάνες που υπάγονται στα δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων υπερβαίνει το 50% και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες το σύνολο των εργασιών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021. Οπως υπολογίζουν τα δύο δασαρχεία, μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 500 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων, 10.000 τ.μ. κορμοφραγμάτων, 13 χλμ. κλαδοπλεγμάτων και 15 χλμ. σανιδότοιχων. Ολες αυτές οι κατασκευές γίνονται με πρώτη ύλη από το καμένο δάσος, η οποία μετακινείται με τη βοήθεια μουλαριών, ώστε να μην εισέρχονται βαριά μηχανήματα στην καμένη περιοχή.

Εχει υλοποιηθεί πάνω από το 50% των έργων στην Εύβοια και θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Σε σχέση με το παρελθόν, τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές υλοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ», δήλωσε ο κ. Σκρέκας. «Αυτή η ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη οφείλεται σε τέσσερις λόγους. Πρώτον, στον νεοσύστατο θεσμό του “Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης”, ο οποίος αποτέλεσε το εφαλτήριο να αναπτυχθεί ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης και χορηγιών για την ανασυγκρότηση των πληγεισών εκτάσεων. Δεύτερον, στην υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών απευθείας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία πετύχαμε τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Τρίτον, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες δώσαμε στα δασαρχεία μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την ανάθεση των έργων στους δασικούς συνεταιρισμούς. Και βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό, δίχως τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επιδεικνύουν τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών από τη βόρεια Εύβοια και από όλη την Ελλάδα, που εργάζονται πυρετωδώς για την προστασία των δασικών μας οικοσυστημάτων από την κλιματική κρίση».

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την πυρκαγιά που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2015 στον Υμηττό (καίγοντας 5.000 στρέμματα), χρειάστηκε ένα έτος για να ξεκινήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κινέτα το καλοκαίρι του 2018 τα έργα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019, ενώ στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις αρχές του 2019.

«Η βόρεια Εύβοια θα ξαναγίνει ένας τόπος όμορφος, εύφορος και πολύ πιο ισχυρός αναπτυξιακά. Η φύση ήδη ξαναγεννιέται με ταχύτατους ρυθμούς», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αμυράς.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT