Κοινωνικό Κομμωτήριο στην Αθήνα

Η 50χρονη Ιωάννα κοιτάζει τα καλοχτενισμένα μαλλιά της στον καθρέφτη. Κάτω από τη μάσκα της χαμογελάει. Είχε να πάει στο κομμωτήριο από το 2006, τη χρονιά που έμεινε άνεργη.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 50χρονη Ιωάννα κοιτάζει τα καλοχτενισμένα μαλλιά της στον καθρέφτη. Κάτω από τη μάσκα της χαμογελάει. Είχε να πάει στο κομμωτήριο από το 2006, τη χρονιά που έμεινε άνεργη – τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν της περίσσευαν χρήματα για να κουρευτεί ή να χτενιστεί. Ομως της δόθηκε η ευκαιρία να το κάνει δωρεάν στο Κοινωνικό Κομμωτήριο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, το οποίο δημιούργησε ο δήμος σε συνεργασία με τον επαγγελματία κομμωτή Αναστάσιο Σταυρόπουλο, γνωστό ως Anber, με τη χορηγία της L’Oréal Hellas.

Προσφέρει δωρεάν κούρεμα, ξύρισμα και χτένισμα σε άστεγους κατοίκους του δήμου και σε οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά.

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο προσφέρει δωρεάν κούρεμα, ξύρισμα και χτένισμα σε άστεγους κατοίκους του δήμου και σε οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά, λειτουργώντας αποκλειστικά με εθελοντές κομμωτές που θα βρίσκονται εκεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα δύο φορές την εβδομάδα, εξυπηρετώντας άντρες κάθε Δευτέρα και γυναίκες κάθε Τετάρτη.

Η ιδέα προήλθε από τον κ. Σταυρόπουλο, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια βγαίνει κατά καιρούς στον δρόμο τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, και μαζί με άλλους κομμωτές κουρεύουν όσους αστέγους ενδιαφέρονται. «Εγινε το όνειρό μου πραγματικότητα, να υπάρξει ένας μόνιμος χώρος για να παρέχουμε υπηρεσίες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», ανέφερε στην «Κ». «Το Κοινωνικό Κομμωτήριο αποτελεί ένα συμπληρωματικό “βήμα” στη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή την πρωτοβουλία», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τη L’Oréal Professional Products για τη συμβολή της, όσο και τον κ. Σταυρόπουλο και τους κομμωτές που θα στηρίξουν εθελοντικά την προσπάθεια. «Πρόκειται για νέους ανθρώπους που θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς να στρέφουν το βλέμμα τους αλλού, ωστόσο επιλέγουν να αφιερώνουν χρόνο και πολύτιμη ενέργεια στους συμπολίτες τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι “όλοι μαζί τα καταφέρνουμε”», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης. Ο επαγγελματίας κομμωτής Φιλήμονας Αμαδής ήρθε από τη Ρόδο για να συμβάλει μαζί με τον κ. Σταυρόπουλο στο Κοινωνικό Κομμωτήριο αυτή την εβδομάδα. «Σήμερα ένιωσα γεμάτος», δηλώνει στην «Κ».

«Το να προσφέρεις λίγο από τον χρόνο σου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη είναι πολύ όμορφο», τονίζει η Μαργαρίτα Δούκα, η οποία χτένισε την Ιωάννα, και αναφέρει ότι «νιώθουμε λιγάκι πιο χρήσιμοι σε αυτή την κοινωνία». Τόσο η 50χρονη Ιωάννα όσο και ο 65χρονος Λουκάς Κιούπης, δύο από τους ανθρώπους που επισκέφθηκαν το Κοινωνικό Κομμωτήριο που στεγάζεται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, δεν είναι άστεγοι, αλλά χρόνια άνεργοι. «Δεν έχω λεφτά», λέει ο κ. Κιούπης, εξηγώντας πως δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για κούρεμα, επομένως έχει σκοπό να κουρεύεται στον Κόμβο, όπου έρχεται έτσι κι αλλιώς δύο φορές τον μήνα για να πάρει τρόφιμα και ρούχα. «Δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, εμένα μου λείπουν τα 22 ευρώ για το κούρεμα και το τεστ, η αδελφή μου μού έδινε για να πηγαίνω κομμωτήριο», αναφέρει. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος», τονίζει. «Νιώθω υπέροχα», δηλώνει η Ιωάννα, που ζει στην πλατεία Αμερικής με την 8χρονη κόρη της, για την οποία αναφέρει στην «Κ» πως συχνά βρίσκει ρούχα μέσα σε κάδους σκουπιδιών. «Η ανέχεια φέρνει γκρίνια», λέει, «αλλά το να σε περιποιείται κάποιος που γνωρίζει τη δουλειά, το εισπράττεις διπλά». «Νιώθεις ασφάλεια στα χέρια που είσαι», τονίζει, «κι όταν βγαίνεις από εδώ λες “μπορώ να κατακτήσω τον κόσμο, είμαι όμορφη”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT