Ανοιχτά σχολεία με μέτρα για ευπαθείς ομάδες

Ανοιχτά σχολεία με μέτρα για ευπαθείς ομάδες

Ο Παναγιώτης Μαμαλής θα κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου σε ακριβώς 17 μέρες από σήμερα. Τις μετράει μία μία. Aν ήταν μαθητής, θα έκανε τις χαρακτηριστικές χαρακιές πάνω στο θρανίο. Αλλά δεν είναι μαθητής.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναγιώτης Μαμαλής θα κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου σε ακριβώς 17 μέρες από σήμερα. Τις μετράει μία μία. Aν ήταν μαθητής, θα έκανε τις χαρακτηριστικές χαρακιές πάνω στο θρανίο. Αλλά δεν είναι μαθητής. Είναι καθηγητής, στα 60, και όσο να ‘ναι περισσότερο τρωτός σε τυχόν επιθέσεις της COVID-19 και των παραφυάδων της από τους μαθητές του. Ομως, παρότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (το 2017 έκανε εγχείρηση βαλβίδας, με τις ιώσεις να τον «χτυπούν» κάθε φορά στην καρδιά) είναι υποχρεωμένος καθημερινά να μπαίνει σε τάξεις των 28 μαθητών με μόνη ασπίδα μία μάσκα. «Σε άλλον εργασιακό χώρο θα μπορούσα να πάρω άδεια», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Μαμαλής, καθηγητής γυμνασίου – λυκείου στη Λεόντειο. «Ομως και κρούσμα να έχω στην τάξη, δεν μπορώ να πάρω άδεια. Πρέπει να αρρωστήσουν 15 στα 28 παιδιά για να πω “δεν πάω”». Οπως λέει, από ψυχολογικής απόψεως η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά. «Φοβάμαι πολύ περισσότερο από πέρυσι. Τα παιδιά έχουν σε μεγάλο βαθμό άγνοια κινδύνου. Μας το λένε, βγαίνουν, πάνε παντού, δεν παίρνουν μέτρα. Πολύ περισσότερο αν έχουν κάνει και το εμβόλιο. Πέρυσι ήταν πιο ανώδυνα, γιατί είχαμε στο μυαλό ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο επιρρεπή στον ιό. Τώρα όμως βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι παιδιά».

«Φοβάμαι περισσότερο από πέρυσι. Τα παιδιά έχουν σε μεγάλο βαθμό άγνοια κινδύνου», δηλώνει ο καθηγητής Παναγιώτης Μαμαλής.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα σε μία μέρα, από τις 7 έως τις 8 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν 1.698 νέα κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών, ενώ την επόμενη μέρα προστέθηκαν άλλα 2.139 κρούσματα (alfavita.gr). «Μπορεί να μην είναι πολλά εάν τα αντιστοιχίσουμε με τον αριθμό των σχολείων της χώρας, όμως ακόμα και ένα κρούσμα να έχει ένα σχολείο είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες να μπορεί να επιλέξει αν θα ρισκάρει να πάει στο σχολείο ή όχι, ιδίως αν δεν έχει κάνει ακόμα την τρίτη δόση». Η διάδοση άλλωστε του ιού είναι ραγδαία. Θυμίζεται ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κοζάνη καταγράφηκαν συνολικά 223 κρούσματα σε σχολεία.

«Το σύστημα έχει αντιφάσεις», λέει ο κ. Μαμαλής. «Ο γιος μου πηγαίνει στο ίδιο σχολείο με μένα. Στην πρώτη φάση της πανδημίας το παιδί δεν έπαιρνε απουσίες και παρακολουθούσε από το σπίτι. Πέρυσι εγώ δεν ερχόμουν, αλλά το παιδί μου έπρεπε. Τώρα ερχόμαστε όλοι, αλλά δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τη ζωή μας κάνοντας μαθήματα εξ αποστάσεως. Η υποδομή, άλλωστε, υπάρχει. Δεν λέω να κλείσουν τα σχολεία. Λέω να ληφθούν κάποια μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε τα παιδιά να κάνουν κανονικά χορούς για τις πενταήμερες και να έρχονται μετά στην τάξη. Είναι τρελό».

Ειδήσεις σήμερα

⇒ Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

⇒ Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT