Την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση όσων συλλαμβάνονται για ρίψη μολότοφ σε συγκεντρώσεις προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο περιθώριο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Το άρθρο 2 της σχετικής τροπολογίας έχει τίτλο «Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών». Ορίζει επί λέξει ότι «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών». Εκείνο πάντως που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η δεύτερη παράγραφος του σχετικού άρθρου, καθώς ως επιβαρυντική περίσταση που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια αναφέρεται η παρουσία σε δημόσια συνάθροιση.
«Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετείχε σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων». Η τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης συντάχθηκε κατόπιν συνεννόησης με το συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της τροπολογίας, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται στην ποινική προβληματική για την έννοια των εκρηκτικών υλών με εμπρηστικό αποτέλεσμα, η οποία επιλύεται με τη συμπερίληψη στα επικίνδυνα αντικείμενα και των εμπρηστικών υλών και των μηχανισμών».
Σε ό,τι αφορά αντίστοιχα τις δημόσιες συναθροίσεις, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «συχνά συμμετέχουν σε δημόσιες συναθροίσεις πρόσωπα που φέρουν τα εν λόγω επικίνδυνα μέσα πρόκλησης έκρηξης και εμπρησμού, με σκοπό τη χρήση τους». Οι προωθούμενες αλλαγές έρχονται λίγες ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις για τις επετείους του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου) και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου), για τις οποίες εκφράζονται από την Αστυνομία φόβοι για πρόκληση επεισοδίων.