Εισαγγελική έρευνα για τον αρνητή επόπτη υγείας

Εισαγγελική έρευνα για τον αρνητή επόπτη υγείας

Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων ιδιωτικής συνομιλίας μεταξύ ενός επόπτη δημόσιας υγείας σε αναστολή και μιας 51χρονης γυναίκας η οποία νοσηλευόταν με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξέπνευσε.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων ιδιωτικής συνομιλίας μεταξύ ενός επόπτη δημόσιας υγείας σε αναστολή και μιας 51χρονης γυναίκας η οποία νοσηλευόταν με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και εξέπνευσε. Η 51χρονη ζήτησε βοήθεια από τον εν λόγω επόπτη ούτως ώστε να αποφύγει τη διασωλήνωση, λέγοντας «θέλουν να με διασωληνώσουν» και «μπορείτε να με βοηθήσετε», σύμφωνα με φωτογραφίες της συνομιλίας που δημοσίευσε ο ίδιος. «Υπόγραψε και φύγε», της έγραψε εκείνος, «μη δεχθείς». Σε κάποιο σημείο της συνομιλίας τής είπε πως εάν χρειάζεται οξυγόνο «δεν είναι κακό η διασωλήνωση», ενώ σε άλλο ο φανατικός αρνητής –όχι μόνο των εμβολίων, αλλά ακόμα και της μάσκας– φαίνεται να αμφισβητεί πως η 51χρονη είχε κορωνοϊό – «Ποιος το είπε; Με ποια μέθοδο σε διέγνωσαν; Κι αν είναι γρίπη; Ή κάτι άλλο; Πώς το ξέρουν; Αντε να μη πω…». «Δεν μπορώ να πω αν δεν ξέρω τι σας συμβαίνει», της είπε αλλού. Εχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας ζητώντας κατεπείγουσα έρευνα για τυχόν ποινικά αδικήματα, παρ’ όλα αυτά η έκταση του συμβάντος έχει γεννήσει σε πολύ κόσμο την απορία σχετικά με τον ρόλο ενός επόπτη δημόσιας υγείας, καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο εν λόγω επόπτης μιλάει με την αυτοπεποίθηση ενός ειδικού. «Δεν μπορώ να υπεισέλθω χωρίς να γνωρίζω τι έπαθες», αναφέρει.

Στο φως η συνομιλία του με 51χρονη που δεν διασωληνώθηκε ενώ νοσηλευόταν με κορωνοϊό και τελικά εξέπνευσε.

Παρ’ όλα αυτά, ο επόπτης δημόσιας υγείας ουδεμία σχέση έχει με την επιστήμη της Ιατρικής, όπως ξεκαθαρίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Μακρυνός. «Δεν είναι γιατροί», λέει για τους επόπτες δημόσιας υγείας, «δεν ασχολούνται με την Ιατρική, ούτε με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». «Ασχολούνται με το πεδίο της δημόσιας υγείας που αφορά τη δημόσια και την περιβαλλοντική υγιεινή, είναι ελεγκτικός μηχανισμός», τονίζει. Πράγματι, σύμφωνα τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλες πληροφορίες –όπως η επίσημη σελίδα του νοσοκομείου «Γεννηματάς»–, οι ευθύνες ενός επόπτη αφορούν ξεκάθαρα τον έλεγχο χώρων, τον έλεγχο της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των τροφίμων, την οργάνωση, τον συντονισμό και την εποπτεία απολυμάνσεων κ.ά. «Την προστασία σε ένα νοσοκομείο την ελέγχουμε εμείς, τα αντισηπτικά, τις αποστάσεις, μεταξύ άλλων», συμπληρώνει ο κ. Μακρυνός. «Εννοείται όμως», τονίζει, «πως ο επόπτης δεν είναι γιατρός. Είναι στο κομμάτι της υγιεινής, που είναι ειδικότητα της δημόσιας υγείας, όχι της Ιατρικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT