Επίσημη είναι πλέον η συμφωνία του Columbia University και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για το διπλό πτυχίο (dual degree).
Τη συμφωνία υπέγραψαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, και η ομόλογός του Professor Mary C. Boyce, Provost του Columbia University.
Όπως είχε παρουσιάσει η «Κ» (στο φύλλο της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου 2021) Το Columbia University (CU) και το ΕΜΠ συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου το οποίο, με την επιτυχή ολοκλήρωση, οδηγεί στην απονομή δύο πτυχίων: του μεταπτυχιακού τίτλου σε διάφορες ειδικότητες μηχανικών από το CU και του διπλώματος (integrated master) σε διάφορους κλάδους από το ΕΜΠ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΠ, για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο ΕΜΠ, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 8 εξαμήνων στο ΕΜΠ και 2 εξαμήνων στο CU. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο CU (για πτυχίο Master), το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 2 εξαμήνων στο CU και 2 εξαμήνων στο ΕΜΠ. Οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΜΠ θα οργανώσουν τη συνεργασία με τις ομόλογες Σχολές στο CU προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα μαθημάτων που θα παρακολουθούν οι φοιτητές του ΕΜΠ που θα φοιτήσουν στο CU, ώστε να καλύπτονται τα προαπαιτούμενα των μαθημάτων και οι απαιτήσεις σε πιστωτικές μονάδες.
Επιλογή με βάση τις επιδόσεις
Η εφαρμογή του προγράμματος διπλού πτυχίου θα ξεκινήσει πιλοτικά, με μικρό αριθμό φοιτητών, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση την επίδοσή τους στις σπουδές. Η κάλυψη του συνολικού κόστους των σπουδών -φοίτησης και διαβίωσης- θα απαιτήσει χρηματοδότηση πολλαπλής προέλευσης. Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις σε χρηματοδότηση του διπλού διπλώματος Columbia-ΕΜΠ είναι μεγάλες, και κυρίως για τους Έλληνες φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν για διαμονή στις ΗΠΑ και για το κόστος φοίτησης. Οι Έλληνες θα πληρώνουν δίδακτρα στο Columbia, σε αντίθεση με τους φοιτητές του αμερικανικού ιδρύματος που θα έλθουν στην Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινωφελείς φορείς. Επίσης, θα επιδιωχθεί να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων φοιτητών από οργανώσεις της διασποράς.
Σε δήλωση του ο κ. Μπουντουβής, σημειώνει ότι «η συνεργασία ΕΜΠ και CU είναι η πρώτη στο είδος της – διπλό πτυχίο για προπτυχιακούς φοιτητές– μεταξύ Ελληνικού Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου των ΗΠΑ.
Λόγω της εξαιρετικά διακεκριμένης θέσης του CU, η συμφωνία του με το ΕΜΠ αναδεικνύει τη διεθνή υπόληψη του Ιδρύματός μας και ενισχύει σημαντικά το αντίκρισμα των διπλωμάτων των φοιτητών μας. Επιπλέον, η συνεργασία προσφέρει τη δυνατότητα σε εξαιρετικούς φοιτητές μας να εκτεθούν σε συνθήκες σπουδών και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος όπου κυριαρχούν η πολυ-πολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια, η πολυδιάστατη ζωή στο campus, η απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, η πρωτοπορία στην εκπαίδευση και την έρευνα, η επιδίωξη της επιτυχίας με την ένωση δυνάμεων μέσα από ομαδική δράση αλλά και με τεράστιο χώρο για ατομικό επίτευγμα και η αναζήτηση ευκαιριών σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Το ΕΜΠ καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αμοιβαιότητας, που προβλέπεται από τη συμφωνία, ενισχύοντας με γρήγορο ρυθμό τη διεθνοποίηση των σπουδών του, που άλλωστε υπαγορεύεται από τη θέση του στον Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη».