Πριν από το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές προς υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, από τη μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, εξαιτίας των υψηλών τιμών σε ενέργεια και βασικά είδη.
Οι παροχές που εξήγγειλε από τη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, το βοήθημα ύψους 250 ευρώ σε συνταξιούχους κάτω των 600 ευρώ και ΑμΕΑ δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, καθώς και ο έξτρα κατά το ήμισυ μισθός σε 100.000 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους 338,5 εκατ. ευρώ.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.
Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας έκτακτης παροχής:
- Υγειονομικοί: Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται να το λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.
- Χαμηλοσυνταξιούχοι: Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, καθώς και με συνολική φορολογική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού τους έως 200.000 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους και το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 205 εκατ. ευρώ.
- ΑμΕΑ: Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση επίσης 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000 και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.
Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους
Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:
- Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ.
- ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
- συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.
Μητσοτάκης: «Απαντάμε στη βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών»
Τα τρία νέα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων, αλλά και για τους υγειονομικούς, που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συνολικό ύψος των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέρχεται σε 338,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις παροχές που εξήγγειλε, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη συνοχή και την προοπτική αλλά και στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας. «Συμπληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική απέναντι στη συγκυρία» και «απαντάμε στη βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών χωρίς σε καμία περίπτωση να βγαίνουμε από τη λεωφόρο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε.
Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λελογισμένη ενίσχυση» χωρίς «να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία». Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψε η κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα ζητούσα λοιπόν, ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες», είπε, σημειώνοντας πως «η πατρίδα θέλει συναίνεση, αν όχι συμπαράταξη. Θέλει, αν μη τι άλλο, διάλογο που θα στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αν όχι συμφωνία».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξαν ομαδικά πυρά για το εύρος της ενίσχυσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λένε πως δεν είναι αντάξια των αναγκών της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την ακρίβεια, που έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα για όλες τις χώρες. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας απαντώντας εάν θα τα ψηφίσει, είπε: «Μας ρωτάτε, λοιπόν, αν κάποια μέτρα τα οποία έρχονται αργά, πολύ αργά και είναι κατώτερα των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, θα τα ψηφίσουμε. Προφανώς οτιδήποτε φιλολαϊκό θα το υποστηρίξουμε». Ο κ. Σκανδαλίδης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα και θα τα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι «ασπιρίνη σε βαριά αρρώστια». Ιδια παρομοίωση χρησιμοποίησε και ο κ. Κουτσούμπας λέγοντας πως «πρόκειται για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά – λαϊκά στρώματα».
Αλλου τύπου αντιπολίτευση έκανε ο κ. Βελόπουλος λέγοντας πως «παίρνετε δανεικά και αυτό θα το βρείτε μπροστά σας. Δίνετε λεφτά σε υγειονομικούς και θεωρώ ότι αυτό είναι εκβιασμός, γιατί υπάρχουν υγειονομικοί και γιατροί που δεν έχουν να φάνε, τους έχετε θέσει σε αναστολή εργασίας επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Και τώρα βάλατε το τυράκι για να μπουν στη φάκα». Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τα επιδόματα «φιλοδωρήματα».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις