Oταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάιο του 2001, έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που ήρθε στη χώρα μετά το Σχίσμα του 1054. Η επόμενη ιστορική επίσκεψη Πάπα σε ελληνικά εδάφη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε για μία μόνο ημέρα στη Λέσβο, όπου είχε επισκεφθεί τη Μόρια και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Την προσεχή εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι γνωστός και ως «ο Πάπας των φτωχών», θα πραγματοποιήσει μία ακόμα ιστορική επίσκεψη στη χώρα μας και θα γίνει ο δεύτερος Πάπας που θα επισκεφθεί την Αθήνα την τελευταία χιλιετία, αλλά και ο δεύτερος Πάπας που έχει επισκεφθεί ποτέ την Κύπρο.
Οι πρωτιές
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εκλέχθηκε Ποντίφικας τον Μάρτιο του 2013, μετά την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, και έγινε ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική, καθώς και ο πρώτος Πάπας με το όνομα «Φραγκίσκος», το οποίο διάλεξε ως φόρο τιμής στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, μία απόφαση που έδειξε από την αρχή ότι η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες θα αποτελούσαν προτεραιότητά του. Στο τέλος της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2016, επέστρεψε στο Βατικανό με τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία, προσφέροντας άσυλο και στα 12 μέλη τους. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα επισκεφθεί μόνο τη Λέσβο.
Πρόσκληση από την ΠτΔ
Η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στον Ποντίφικα το 2020 –κατά την οποία είχε καλέσει τον Πάπα στη χώρα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση– θα ξεκινήσει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου. Αρχικά θα επισκεφθεί την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με άλλους Ελληνες αξιωματούχους και διπλωμάτες.
Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς και με διάφορους εκπροσώπους της Εκκλησίας στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί με μέλη της κοινότητας των Ιησουιτών, στην πρεσβεία του Βατικανού στο Παλαιό Ψυχικό.
Την Κυριακή θα μεταβεί στη Μυτιλήνη όπου θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα συναντηθεί ξανά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Τη Δευτέρα το πρωί θα βρεθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ θα μιλήσει με νέους ανθρώπους στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων στο Μαρούσι, πριν φύγει για το αεροδρόμιο.
Η φτώχεια και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, προτεραιότητα του Πάπα Φραγκίσκου – Ιστορική επίσκεψη σε πλαίσιο εκκλησιαστικής διπλωματίας.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν στην «Κ» ότι είναι μία πολύ σημαντική επίσκεψη, «καθώς ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει αναφορές σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι γνωστή η ευαισθησία του για τον άνθρωπο».
Στην Κύπρο
Προηγουμένως, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει περάσει δύο ημέρες στην Κύπρο, ο δεύτερος Πάπας που έχει ποτέ επισκεφθεί την χώρα, μετά την επίσημη επίσκεψη του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ το 2010. Θα μεταβεί από τη Ρώμη στη Λάρνακα την προσεχή Πέμπτη, αλλά θα πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις του στη Λευκωσία. Εκεί θα βρεθεί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με άλλους αξιωματούχους και διπλωμάτες της χώρας.
Την Παρασκευή θα συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου και την Ιερά Σύνοδο, ενώ θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στο Στάδιο ΓΣΠ και θα πραγματοποιηθεί οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην καθολική εκκλησία Τιμίου Σταυρού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο «για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό», ενώ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την πανδημία, το περιβάλλον και το μεταναστευτικό, όπως η πρόθεση του Ποντίφικα για μετεγκατάσταση κάποιων μεταναστών στο Βατικανό, αλλά και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία όλων των πιστών ανεξαρτήτως θρησκείας.
Γιορτή για καθολικούς
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ζουν αρκετές χιλιάδες καθολικοί – στη χώρα μας οι γηγενείς Ελληνες καθολικοί δεν ξεπερνούν τους 50.000, αλλά ο συνολικός αριθμός καθολικών πιστών που διαμένουν στην Ελλάδα ξεπερνά τους 250.000, λέει στην «Κ» η Ελένη Κάραμποτ, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.
«Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα θεωρείται γεγονός γιορτής και ενότητας για όλη την καθολική κοινότητα», δηλώνει η ίδια, συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα η συγκεκριμένη κοινότητα είναι «πολύμορφη, με πιστούς από πολλές εθνικότητες και γλώσσες», συμπεριλαμβανομένων μεταναστών που ήρθαν το 1980 από χώρες, όπως Πολωνία, Αλβανία και Ουκρανία, αλλά και Σύροι και Ιρακινοί, εκτός των άλλων, που ήρθαν το 2015.
Οι περισσότεροι καθολικοί πιστοί στη χώρα συγκεντρώνονται στην Αθήνα, ενώ διαθέτουν και μεγάλη παρουσία στις Κυκλάδες, με 8.000 πιστούς να διαμένουν στη Σύρο και 3.000 στην Τήνο, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr