«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», τονίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Όμικρον, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι 60 από τους 600 επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στο Άμστερνταμ, ανιχνεύτηκαν θετικοί, ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική, καθώς όλοι όσοι μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν ασυμπτωματικοί.
H ανησυχία για τα εμβόλια
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, ανησυχία προκαλεί το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη καλύπτεται από τα διαθέσιμα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά τους εργαστηριακά μπορεί να γίνει μόνο με υποθέσεις. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα, δεν υπάρχουν περιπτώσεις επαναμόλυνσης για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Αυστηρότερα μέτρα
Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας δήλωσε: «Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση με πάρα πολλά κρούσματα, δυσκολεύεσαι να την περιορίσεις ακόμα και με αυστηρά μέτρα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
Ο τριπλός γρίφος της μετάλλαξης «Όμικρον»
• AstraZeneca: Εξετάζει αν η Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της
• Ο ΠΟΥ ονόμασε «Όμικρον» τη νέα μετάλλαξη: Υψηλότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης