«Ασπίδα προστασίας τα εμβόλια»

Οι συστάσεις της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού – Αναμένεται το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών του ιού», τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν κανονικά στο πρόγραμμα εμβολιασμού τους και συνιστώντας υπομονή και ψυχραιμία σε σχέση με την εμφάνιση του στελέχους «Ομικρον». Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «ο ιός, στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο, μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που αναπτύσσει ο εμβολιαζόμενος, σε βαθμό όμως που δεν είναι ακόμα γνωστός. Ομως, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού. Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CD8 ενεργοποιούν άλλα κύτταρα σημαντικά του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων. Επομένως ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας».

Εν τω μεταξύ, το πράσινο φως για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 και των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών αναμένεται να δώσει σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια για τα παιδιά αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας το νωρίτερο στις 20 Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν προχωράει με αυξημένη ένταση ο εμβολιασμός των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων, γεγονός που οδήγησε τους υπευθύνους της επιχείρησης «Ελευθερία» να ενεργοποιήσουν επιπλέον 800 εμβολιαστικά κέντρα (συνολικά σήμερα ξεπερνούν τα 2.300), τα οποία σύντομα, εντός του Δεκεμβρίου, θα εξυπηρετούν ραντεβού και τις Κυριακές.

«Ασπίδα προστασίας τα εμβόλια»-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT