«Στέκι» νεαρών βανδάλων δημοτικό σχολείο στην Καισαριανή

«Στέκι» νεαρών βανδάλων δημοτικό σχολείο στην Καισαριανή

Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες αφότου άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες εναντίον φύλακα σε γυμνάσιο στα Aνω Λιόσια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

«Αυτό που με στενοχώρησε ιδιαίτερα είναι ότι είχα αγοράσει την μπλε τέμπερα για να ζωγραφίσουν τα παιδιά ανοιχτούς ορίζοντες και απέραντες θάλασσες. Τελικά κάλυψε βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, ζωγραφιές, εργασίες. Λυπάμαι…» Η δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής σοκαρίστηκε όταν το πρωί της Δευτέρας αντίκρισε την εικόνα της τάξης της. Θρανία αναποδογυρισμένα, κάποια σπασμένα, βιβλία σκισμένα και πεταμένα σαν κονφετί στο πάτωμα, ζωγραφιές κατεβασμένες από τους τοίχους και αυτή η μπλε μπογιά να έχει καλύψει τα πάντα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γνωστές παρέες της περιοχής, ομάδες που αρέσκονται να καταστρέφουν ακόμα και τάξεις δημοτικού, έβαλαν στόχο το συγκεκριμένο σχολείο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βοσκόπουλο, λόγω θέσης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής έχει εξελιχθεί σε «στέκι» των βανδάλων. Μερικές από τις αίθουσες συνορεύουν με το πάρκο του Σκοπευτηρίου, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατές από την πρόσοψη του σχολείου. Η πρόσβαση είναι εύκολη υπόθεση.

«Eχουμε και άλλα κρούσματα βανδαλισμών, ακόμα και σε παιδικές χαρές. Σε μια περίπτωση, ο σύλλογος γονέων και η αστυνομία είχαν πιάσει επ’ αυτοφώρω κάποιους από τους νεαρούς, αλλά δεν υπήρξαν περαιτέρω διαδικασίες, δεν υπήρξαν συνέπειες». Oπως λέει ο κ. Βοσκόπουλος, υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή κυρίως από νεαρά άτομα. «Είναι συμμορίες από την Καισαριανή, του Ζωγράφου, τον Βύρωνα που λύνουν τους λογαριασμούς τους. Είναι ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο που λόγω υποχρηματοδότησης βρίσκει απροετοίμαστη την υποδομή –δεν υπάρχει βραδινή φύλαξη των σχολείων– με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα». Πάντως, ο δήμος σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και το κέντρο υγείας παιδιού, επιχειρούν να απαντήσουν στο φαινόμενο με μέτρα πρόληψης. «Η φύλαξη είναι ένα πράγμα αλλά το θέμα είναι και τι προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά ως διαφυγή. Οι καραντίνες, οι εγκλεισμοί έχουν επιτείνει τα φαινόμενα. Η ανασφάλεια, τόσο η οικονομική τόσο και η υγειονομική, οδηγεί την κοινωνία σε ένταση, σε φόρτιση. Oμως δεν εξηγεί το φαινόμενο, αυτό έχει βαθύτερα αίτια. Η βία έχει περάσει στις μικρές ηλικίες σαν κάτι φυσιολογικό, ενώ ενίοτε η συμμορία παίζει τον ρόλο της οικογένειας». Hδη στο σχολείο οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και η αίθουσα απολυμάνθηκε (οι δράστες είχαν ουρήσει στο πάτωμα).

Το περιστατικό ήρθε λίγες ημέρες αφότου άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση με πέτρες εναντίον του φύλακα του 1ου Ειδικού Γυμνασίου Aνω Λιοσίων. Oταν ο άνθρωπος τράπηκε σε φυγή καλώντας πρώτα την αστυνομία, οι δράστες άρχισαν να σπάνε τζάμια και λάμπες του σχολείου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο, με εννέα αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια (φυσικοθεραπευτήριο, εργαστήριο λογοθεραπείας, πληροφορικής, μουσικής, βιβλιοθήκη κ.ά.), η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πέρυσι αλλά δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. «Eχουμε βάλει 24ωρη φύλαξη και περιμένουμε από το υπουργείο να το επανδρώσει», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, πίσω από την επίθεση ήταν νεαροί Ρομά, που έχουν ξανακάνει ζημιές στο κτίριο. «Ομως δεν είναι δουλειά του δήμου να κάνει τον σερίφη».

«Αυτή είναι η καθημερινότητά μας», παρατηρεί ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αργύρης Αργυρόπουλος. «Κάποιοι προωθούν την γκετοποίηση με όχημα μικρά παιδιά, 13-15 ετών, που εκείνη την ώρα (σ.σ. 9.30 το πρωί έγινε η επίθεση) έπρεπε να είναι στο σχολείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT