Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος πλαστών εγγράφων, σύμφωνα με τη δικογραφία το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται στη διάθεση της «Κ».
Η οργάνωση χαρακτηρίζεται ως ένα ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.
Οι επίμαχοι διάλογοι
Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που κατεγράφησαν μεταξύ των ηγετών της εγκληματικής ομάδας και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, τα οποία αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.
-Υπάλληλος ληξιαρχείου: Κατάλαβα του …. πήρα οικογενειακή
-Αρχηγός εγληματικής οργάνωσης: Ωραία.
-Υπάλληλος ληξιαρχείου: Πότε θα το πάρεις;
-Αρχηγός εγληματικής οργάνωσης: Μετά, από μισή ώρα μπορώ. Γίνεται; Οχτώ;
-Υπάλληλος ληξιαρχείου: Ναι, ναι. Καλά, εντάξει. Έγινε.
Σε άλλο διάλογο του αρχηγού της εγκληματική οργάνωσης, αναφέρονται και τα ποσά για την έκδοση πλαστών εγγράφων:
-Αρχηγός εγληματικής οργάνωσης: Για τα χαρτιά. Εντάξει. Τους καθησύχασα. Πήγα στη συνάντηση έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Του λέω τι έγινε; Λέει, έφερε τα μισά χρήματα. Επτά χιλιάδες, λέει έφερε και τις άλλες επτά δεν τις μάζεψε. Του λέω, έλα να ξεκινήσουμε με τα επτά. Λέει, όχι Δ., λέει. Εγώ ακόμα όλα τα χρήματα δεν θα τα πάρω. Εγώ λέει δεν θέλω να χρωστάω εγώ μετά. Και πότε; Λέει το πολύ σε μια εβδομάδα, δέκα ημέρες θα μου φέρει το άλλο μισό. Λέω εγώ γάμα τα τώρα. Κάθομαι, και νομίζω που θα βρω και τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτό το βλάκα (….) Πρέπει να μας δώσει 15.000 και στην αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει.
-Κ.: Για αυτό σου λέω κράτα λίγο απόσταση
-Αρχηγός εγληματικής οργάνωσης: Αυτοί μου έλεγαν να βιαστώ, εγώ νόμιζα ότι όλα είναι εντάξει (….) Τώρα ζήτησε για τον φίλο του. Λέω, συγγνώμη αδελφέ 25 δεν βγαίνω, τουλάχιστον 30 (….) Εκείνος έπρεπε χρήματα να του φέρει. Αποδείχτηκε ότι του έφερε μόνο 7.000, τα μισά. Λέω 7.000 έστω θα πάρω τα χαρτιά. Ένα, δύο τη νύχτα θα ετοιμάσω. Εκείνος λέει και αν αυτός δεν τα φέρει. Εγώ, λέει θα τα πληρώσω.
-Κ.: Σωστά, σωστά, καλά σου είπε.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται επικοινωνία του αρχηγού της εγκληματική οργάνωσης με τον «πελάτη» αλβανικής καταγωγής:
Αλβανός: Πες του άμα μου έχει συμβεί ζημιά στα χαρτιά τα δικά μου, θα του ….τη μάνα πες του. Όπως στο λέω.
Ο θετός γιος, ο φωτογράφος και ο διοικητής
Σημειώνεται πως η Οργάνωση είχε ξεκινήσει τις δραστηριότητες της τουλάχιστον από το 2013 και ο Ε. αποτελούσε τον αρχηγό της, αυτός ήταν -σύμφωνα με τη δικογραφία- αυτός που αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε τη δράση του κυκλώματος. Ως άμεσος συνεργάτης του χαρακτηρίζεται και ο θετός του γιος ο οποίος παρουσιαζόταν στα αστυνομικά τμήματα ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας.
Παράλληλα, έτερο μέλος της οργάνωσης είχε φωτογραφείο, με τα αρχηγικά μέλη να επικοινωνούν μαζί του για να τις φωτογραφίες των πλαστών εγγράφων. Σε ό,τι αφορά την υπάλληλο ληξιαρχείου, ο ρόλος και η συμμετοχή της θεωρείτο καθοριστικής σημασίας, καθώς με τις γνωριμίες της εξασφάλιζε πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.
Σύμφωνα με την δικογραφία, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί ως διοικητής σε αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Αττικής είχε κομβικό ρόλο στο κύκλωμα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την απουσία ελέγχου προς το πρόσωπό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία απο παρακολουθήσεις της ΕΛ.ΑΣ. ο αρχηγός της οργάνωσης μετέβαινε στο τμήμα που ήταν διοικητής ο συλληφθείς και με τους κωδικούς του πραγματοποιούσε αναζητήσεις στην εφαρμογή «ταυτότητες» στη βάση δεδομένων της αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται πως βρέθηκαν 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του διοικητή, με τους αστυνομικούς να το ανοίγουν με τροχό, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τον συνδυασμό, ενώ για το ποσό ισχυρίστηκε ότι ήταν συγγενικού προσώπου του και το είχε εκεί για ασφάλεια.
Η δομή της οργάνωσης
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 2 απόστρατοι, πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες, ενώ συνελήφθησαν 2 ιδιώτες ως ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, 9 αστυνομικοί, πολιτικός υπάλληλος, δικηγόρος, υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα 5 ιδιώτες ως μέλη.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τη μετανάστευση, τα όπλα, τα ναρκωτικά, κ.α.
Mondus operandi
Σχετικά με τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.
Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.
Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.
Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.
Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.
Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.
Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
- φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
- κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
- 15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,
- συσκευές gps tracker,
- 608.025 ευρώ,
- 37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
- ψηφιακή κάμερα,
- μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
- 4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
- ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
- έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικάοικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.