Καινοτόμος έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Καινοτόμος έκθεση για την κλιματική αλλαγή

Με μια νέα περιοδική έκθεση υποδέχεται το κοινό από σήμερα Πέμπτη το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια νέα περιοδική έκθεση υποδέχεται το κοινό από σήμερα Πέμπτη το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Οικονομία και κλίμα: Handle with care», η οποία σκοπεύει να ξεναγήσει μαθητές γυμνασίου και λυκείου και φοιτητές στις προκλήσεις και στις απειλές της κλιματικής κρίσης και στις δυνατότητες για ένα μέλλον με προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος. Η έκθεση αποτελεί δημιουργία του Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στηριγμένη σε επικαιροποιημένα στοιχεία των μελετητών της τράπεζας.

Παρότι η έκθεση καταπιάνεται με «δύσκολα» θέματα, όπως η διαδικασία απορρύθμισης του κλίματος και οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία, η παρουσίαση δεν κουράζει, καθώς πραγματοποιείται μέσω όμορφων βίντεο, online συνδεδεμένων μόνιτορ (καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα) ή διαδραστικών οθονών. Μέχρι κι ένα παιδικό παιχνίδι με επιτραπέζιο τρενάκι χρησιμοποιείται για να δείξει τη μετάβαση από τη στηριγμένη στον άνθρακα οικονομία στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τα εκθέματά της είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακά και διαδραστικά», σημείωσε ο κ. Μάνος Κορδάκης, υπεύθυνος του μουσείου.

Οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σε κινητή συσκευή ηλεκτρονικό παιχνίδι «Handle with care», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play. Στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει ολόκληρη η ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης, καθώς και το πολύ ενδιαφέρον (μεταφρασμένο από τα γερμανικά) κόμικς «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;». Η ανάδειξη της περιοδικής έκθεσης στον χώρο του μουσείου έγινε με μια εντυπωσιακή σύνθεση από 15 χιλιόμετρα φυσικού σκοινιού, το οποίο παραπέμπει στα περίπου 15.000 χιλιόμετρα των ελληνικών ακτογραμμών, τα οποία και πρέπει να προστατευθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT