Στη Δικαιοσύνη η σύγκρουση για τις ΜΕΘ

Στη Δικαιοσύνη η σύγκρουση για τις ΜΕΘ

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο για τις κλίνες ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους ασθενείς.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο για τις κλίνες ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους ασθενείς. Μετά τις καταγγελίες του δεύτερου περί κενών κλινών ΜΕΘ τη στιγμή που υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και τις υπόνοιες που άφησε για κράτηση των κλινών αυτών για «επωνύμους και μητροπολίτες», ο υπουργός Υγείας κατέθεσε αναφορά αξιόποινων πράξεων ενώπιον του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κατά του κ. Γιαννάκου αλλά και «παντός υπευθύνου που διακινεί ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν κλίνες ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς». Ο κ. Πλεύρης έχει δηλώσει «εξοργισμένος» για τη συγκεκριμένη καταγγελία. Οπως ανέφερε χθες, «μπορώ να δεχθώ την κριτική κάποιου για το αν έχουμε κάνει σωστά ή όχι τη δουλειά, εάν έχουμε τις κλίνες ΜΕΘ που πρέπει, αν έχουμε αναπτύξει περισσότερες κλίνες, αν έχουμε παραπάνω προσωπικό. Οχι, όμως, να μας χαρακτηρίζει ουσιαστικά εγκληματίες ένας συγκεκριμένος συνδικαλιστής».

«Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κενή κλίνη σε ΜΕΘ και να μη δεχθούν διασωληνωμένο ασθενή εκτός μονάδας», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη. Και προσθέτει: «Είναι αδικία, γιατροί του ΕΣΥ που έχουν δώσει μάχες δύο χρόνια τώρα και είναι στην πρώτη γραμμή, να κατηγορούνται για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει για εμάς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, ασθενείς VIP και όχι VIP. Ολοι οι ασθενείς όταν έρθουν στο νοσοκομείο είναι ίδιοι».

Με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, οι αναφορές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές για την ενδεχόμενη νοσηλεία VIP προσώπων, εντάσσονται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται σχετικά με καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ. Η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Οι αντιδράσεις στις αναφορές σε VIP ασθενείς, η διαδικασία, η διάγνωση, τα αιτήματα στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ.

Και η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα για τη διερεύνηση της διαχείρισης των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, της τήρησης ή όχι της σειράς προτεραιότητας στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ και των λόγων για τους οποίους εμφανίζονται κενές κλίνες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για εισαγωγή σε ΜΕΘ έχει ως εξής: ο θεράπων ιατρός σε συνεννόηση με τους εντατικολόγους του κάθε νοσοκομείου κρίνουν ποιος ασθενής θα πρέπει να εισαχθεί σε κλίνη ΜΕΘ. Εάν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν υπάρχει κενή κλίνη και ο ασθενής δύναται να διακομισθεί σε άλλο νοσοκομείο, ο θεράπων ιατρός ανεβάζει στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ σχετικό αίτημα και όπου υπάρχει κενή κλίνη γίνεται αποδοχή του αιτήματος και διακομιδή. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να διακομισθεί διότι υπάρχει κίνδυνος για την ίδια του τη ζωή, πράγμα που αποτελεί αποκλειστικά και μόνο απόφαση των θεραπόντων ιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT