Υπερπτήση τουρκικών F-16 μεταξύ Ανδρου και Χίου

Υπερπτήση τουρκικών F-16 μεταξύ Ανδρου και Χίου

Μια υπερπτήση της νησίδας Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο υπενθύμισε χθες στην Αθήνα αφενός την τουρκική παρουσία, αφετέρου τη σημειολογία των παραβιάσεων εκ μέρους της Αγκυρας, σε μια περιοχή πολύ μακριά από το Ανατολικό Αιγαίο.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια υπερπτήση της νησίδας Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο υπενθύμισε χθες στην Αθήνα αφενός την τουρκική παρουσία, αφετέρου τη σημειολογία των παραβιάσεων εκ μέρους της Αγκυρας, σε μια περιοχή πολύ μακριά από το Ανατολικό Αιγαίο. Οι Καλόγεροι βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου περίπου στο μέσον της απόστασης ανάμεσα στην Ανδρο και τη Χίο, πολύ μακριά από το ανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους όπου καταγράφονται συνήθως παραβιάσεις. Αν και δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη πτήση δύο τουρκικών F-16 πάνω από τους Καλόγερους να συνδέεται με τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω του πρακτικού εποικισμού των Βαρωσίων, όπως αυτές διατυπώνονται αυτές τις ημέρες (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, COREPER), στην Αθήνα περιστατικά όπως αυτό αντιμετωπίζονται και ως αλλαγή επιχειρησιακής συμπεριφοράς της τουρκικής αεροπορίας. Οπως ήδη ανέδειξε η «Κ» προ ολίγων ημερών («Κ» της Κυριακής 28/11) εσχάτως η τουρκική αεροπορία χρησιμοποιεί UAV προκειμένου να έχει παρουσία στον διεθνή εναέριο χώρο, ακόμα και του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου, στο πλαίσιο προβολής τεχνολογικής ισχύος αλλά και εκμετάλλευσης των περιθωρίων που μπορεί να υφίστανται.

Οι επιδιώξεις

Η Αγκυρα επιχειρεί να προβάλει την άποψη ότι υπάρχει μέση γραμμή στο Αιγαίο με βάση την ίση απόσταση από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα μικρασιατικά παράλια.

Είναι προφανές ότι τόσο στην περίπτωση των υπερπτήσεων, όσο και σε εκείνη των πτήσεων των UAV στο Κεντρικό Αιγαίο, η Αγκυρα επιχειρεί να προβάλει δύο απόψεις: Πρώτον, ότι πρέπει να υπάρχει μέση γραμμή στο Αιγαίο με βάση την ίση απόσταση από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα μικρασιατικά παράλια. Και, δεύτερον, ότι νησίδες όπως οι Καλόγεροι δεν έχουν δικαίωμα σε οποιαδήποτε ζώνη όσο μακριά και αν βρίσκονται. Από την άλλη, επιχειρησιακά δεν μπορεί παρά να παρατηρηθεί η ένδεια της τουρκικής αεροπορίας καθώς πλέον σε κάθε έξοδό της στο Αιγαίο δεν μπορεί να απογειώσει παρά περιορισμένο αριθμό αεροσκαφών. Χθες απογειώθηκαν συνολικά επτά αεροσκάφη, έξι F-16 και ένα CN-235 πραγματοποιώντας ελάχιστες και στοχευμένες παραβιάσεις, όπως η υπερπτήση της νησίδας Καλόγεροι.

Παρά τις σποραδικές τουρκικές κινήσεις, βασικός υπολογισμός στην Αθήνα παραμένει ότι η Αγκυρα το επόμενο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα όρια στο Αιγαίο. Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετικές, ιδιαίτερα καθώς αυτές τις ημέρες γίνονται οι προετοιμασίες για νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT