Κακοκαιρία με μία νεκρή, ζημιές και ρεκόρ

Κακοκαιρία με μία νεκρή, ζημιές και ρεκόρ

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με αισθητή πτώση θερμοκρασίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες βροχοπτώσεις, εκτεταμένη χιονόπτωση και ισχυρότατοι άνεμοι χαρακτήρισαν το κύμα κακοκαιρίας που κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, αφού έπληξε κυρίως τη δυτική Ελλάδα και περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας, χωρίς να απουσιάζουν τα προβλήματα και στον βορρά. Δυστυχώς, η κακοκαιρία προκάλεσε τον θάνατο μιας 55χρονης παιδιάτρου στη Σκοτίνα Πιερίας, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ρέματος. Σε αρκετές περιοχές πάντως στην Ηπειρο, τη δυτική και κεντρική Ελλάδα σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές. Τουλάχιστον δύο γέφυρες κατέρρευσαν, σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες πλημμύρισαν και χάθηκαν κτηνοτροφικά ζώα. Στη Φθιώτιδα, η υπερχείλιση του Σπερχειού υποχρέωσε την Κυριακή σε επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων, που βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο χωριό Κόμμα.

Ιδιαίτερα μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ιδιαίτερα μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Από την αρχή του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου έως το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου ο σταθμός στα Θεοδώριανα Αρτας (Ηπειρος) κατέγραψε 340 χιλιοστά βροχής. Στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων καταγράφηκαν 223 χιλιοστά, ενώ μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα (Κονιάκος Φωκίδας, 206 χιλιοστά), στην Πελοπόννησο (Παναχαϊκό Ορος, 202 χιλιοστά) και στο Κάτω Νευροκόπι (95 χιλιοστά).

Κακοκαιρία με μία νεκρή, ζημιές και ρεκόρ-1

Το διήμερο κακοκαιρίας συνδυάστηκε και με ρεκόρ. Συγκεκριμένα, με τις ποσότητες που έπεσαν αυτές τις ημέρες στα Θεοδώριανα το ετήσιο ύψος βροχής έως και την Κυριακή 12/12 έφτασε τις 3.425 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ρεκόρ ετήσιου ύψους βροχής 15 ετών στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr από το 2006. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στην περιοχή Ασκύφου Χανίων το 2019 με 3.257 χιλιοστά. Επίσης, όπως ανακοίνωσε το meteo.gr το Σάββατο 11/12 σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιας χιονοκάλυψης, καθώς η έκταση του χιονιού έφτασε το 19% όταν η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης της περιόδου 2004-2021 για τις αρχές Δεκεμβρίου είναι περίπου 4%. Από σήμερα πάντως το σκηνικό του καιρού αλλάζει, καθώς ενισχύονται οι βόρειοι άνεμοι που θα οδηγήσουν και σε αισθητή μείωση της θερμοκρασίας, κάτω και από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα. Μάλιστα, η ΕΜΥ προβλέπει χιονόπτωση στην Εύβοια, αλλά και στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 1.000 μέτρα). «Περισσότερο θα επηρεαστούν οι ανατολικές περιοχές και αυτό θα δώσει περιθώριο στη δυτική χώρα να αναλάβει. Η κακοκαιρία φαίνεται να κρατάει μέχρι και το Σαββατοκύριακο, όπου και θα κορυφωθεί, κάνοντας το σκηνικό καθαρά χειμωνιάτικο. Για το Σαββατοκύριακο φαίνεται μια τάση για χιονόνερο στα βόρεια της Αττικής», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT