Θ. Λύτρας: Έως 40% μεγαλύτερη θνητότητα διασωληνωμένων εκτός Αττικής

Θ. Λύτρας: Έως 40% μεγαλύτερη θνητότητα διασωληνωμένων εκτός Αττικής

Ο Θ. Λύτρας ανέφερε ότι, όπως προκύπτει από τη μελέτη που υπογράφει με τον Σ. Τσιόδρα, αυξάνεται η θνητότητα διασωληνωμένων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο μεγαλώνει ο φόρτος των διασωληνωμένων ασθενών στο ΕΣΥ τόσο αυξάνεται η θνητότητα κι αυτό συμβαίνει χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι κλίνες ΜΕΘ, δήλωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της σχετικής μελέτης που υπογράφει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι, όπως προκύπτει από τη μελέτη, αυξάνεται η θνητότητα διασωληνωμένων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η έρευνα επισημαίνει τη συσχέτιση, ενώ οι ακριβείς λόγοι μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι φαίνεται πως οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν. «Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ» τόνισε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η σύγκριση είναι μεταξύ Αττικής, Θεσσαλονίκης και υπόλοιπης Ελλάδας. Όπως είπε, διαπιστώθηκε 35% μεγαλύτερη θνητότητα των διασωληνωμένων για ορισμένο φορτίο νοσηρότητας και ορισμένη ηλικία στη Θεσσαλονίκη και 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σύγκριση με την Αττική.

Ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.

Ως προς το γιατί παρατηρείται διαφορά μεταξύ των ΜΕΘ της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει σχέση με την επάνδρωσή τους, τα μέσα που διαθέτουν, την εμπειρία του προσωπικού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η έρευνα δεν απαντά σε αυτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Μάιο και εστάλη τότε προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, ωστόσο χρειάζεται να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες, μέχρι την τελική δημοσίευση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «τα ευρήματα δεν τα κρατήσαμε για τον εαυτό μας, ενημερώσαμε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν».

Ειδήσεις σήμερα

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Το «μαύρο κουτί» των ΜΕΘ

«Καμπανάκι» από Τσιόδρα – Λύτρα για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα

Με αρνητικό PCR οι επισκέπτες από όλες τις χώρες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT