Παράταση στον διαγωνισμό για τα 770 λεωφορεία

Παράταση στον διαγωνισμό για τα 770 λεωφορεία

Σε μικρής διάρκειας, παράταση οδηγείται εκ νέου ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων τα οποία θα ενισχύσουν τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μικρής διάρκειας, παράταση οδηγείται εκ νέου ο διαγωνισμός για την προμήθεια 770 λεωφορείων τα οποία θα ενισχύσουν τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός είχε αρχική προθεσμία υποβολής των φακέλων στις 8 Νοεμβρίου και άνοιγμα αυτών στις 12 του ίδιου μήνα. Στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και πλέον πήγε για τα μέσα Ιανουαρίου. Νέες ημερομηνίες για τον διαγωνισμό ορίστηκαν η 18η Ιανουαρίου (κατάθεση φακέλων) και η 24η Ιανουαρίου (αποσφράγιση προσφορών). Οι αναβολές οφείλονται στις προδικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν οι εταιρείες Solaris και Mercedes, ενώ η Ytong με τη σειρά της κινήθηκε κατά της προδικαστικής προσφυγής της Solaris.

Ο διαγωνισμός των 383,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα και ο ανταγωνισμός είναι αυξημένος. Το ενδιαφέρον αυτού του διαγωνισμού είναι πως το σύνολο των 770 λεωφορείων έχει σπάσει σε πέντε διακριτά τμήματα στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν προσφορά. Αυτό σημαίνει δυνητικά πως μπορεί να έχουμε από ένα μέχρι και πέντε διαφορετικά μοντέλα λεωφορείων, τα οποία θα δρομολογηθούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν την ανανέωση του στόλου της Αθήνας να ανέρχεται στο 35%-40%, ενώ της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 50%, μετά την προσθήκη των νέων οχημάτων.

Στις 18 Ιανουαρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος και στις 24 η αποσφράγιση των φακέλων.

Πρωταρχικός στόχος παραμένει η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους έως το επόμενο καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται το α΄ εξάμηνο του 2023 και η προμήθειά τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Από τα συνολικά 770 λεωφορεία περίπου τα 2/3 θα ενισχύσουν τον στόλο της Αθήνας και το υπόλοιπο 1/3 τον στόλο της Θεσσαλονίκης. Τα 350 από τα 770 οχήματα θα είναι ηλεκτρικά, τα 300 θα είναι φυσικού αερίου (εκ των οποίων 100 αρθρωτά) και 120 πετρελαίου κατηγορίας EURO VI. Μετά την παραλαβή τους, από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΟΑΣΑ είναι οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση πλάνου εγκατάστασης σημείων φορτιστών, τόσο εντός αμαξοστασίων όσο και σε άλλα σημεία, όπως τερματικοί σταθμοί λεωφορειακών γραμμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT