Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την άμυνα του οργανισμού

Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την άμυνα του οργανισμού

Ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και της αναμνηστικής δόσης επεσήμανε η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείου Υγείας, ενώ επεσήμανε πως με την «Όμικρον» τα κρούσματα φαίνεται να διπλασιάζονται κάθε δύο περίπου ημέρες.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά με τη συνοδεία των γονέων κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα με τον εμβολιασμό. Αναφερόμενη στα δεδομένα για τον εμβολιασμό από το CDC, μέχρι τις 10/12 είχαν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, πάνω από 7 εκατ. δόσεις εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικία 5 – 11 ετών και καταγράφηκαν 3.233 αναφορές παρενεργειών με μέση ηλικίας τα 7 έτη. 

Η πλειοψηφία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που κατεγράφησαν ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαγία και μυαλγία. Οι περισσότερες ήταν ήπιες και παρωδικές.

Όπως είπε η καθηγήτρια ένα ποσοστό μικρότερο από το 10% δεν πήγαν στο σχολείο και λιγότερο από το 1% των παιδιών ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Την ίδια ώρα, κατεγράφησαν οκτώ περιπτώσεις που πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας και τα έξι περιστατικά ήταν μετά τη 2η δόση. Στις οκτώ αυτές περιπτώσεις, υπήρχαν ήπια συμπτώμα, τα οποία υποχώρησαν γρήγορα.

Αυξημένη μεταδοτικότητα της «Όμικρον»

Όσον αφορά τη μετάλλαξη «Όμικρον», η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως παρουσιάζεται αυξημένη μεταδοτικότητα, «με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε δύο περίπου ημέρες».

Μιλώντας γενικότερα για τα στοιχεία που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορονοϊού και διευκρίνισε ότι η όμικρον είναι μία παραλλαγή που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου με την όμικρον, η ίδια είπε ότι ακόμη παραμένει ερωτηματικό, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Πάντως διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Ωστόσο διευκρίνησε ότι το δείγμα των μελετών από τη Νότια Αφρική αφορά κύριος νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και τόνισε πως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον», είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

«Κλειδί» η τρίτη δόση

Σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και έστειλε μήνυμα ώστε «οι μέρες των Χριστουγέννων να φέρουν αγάπη, συμφιλίωση, παρηγοριά, υγεία και ελπίδα για το μέλλον».

«Πάνω από 40.000 ραντεβού για τα παιδιά 5 – 11 ετών»

Από την πλευρά του ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας επεσήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 16,6 εκατ. εμβολιασμοί.

Ήδη, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλεους, «έχουν γίνει 7,36 εκατ. εμβολιασμοί πρώτης δόσης – το 70% του γενικού πληθυσμού και 6,9 εκατ. ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί – το 65,7% του γενικού πληθυσμού».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών 5 – 11 ετών, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί πάνω από 40.000 ραντεβού, ενώ έχουν γίνει 6.000 εμβολιασμοί στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

«Για την τρίτη δόση, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500.000 εμβολιασμοί, ενώ για τους άνω των 60 ετών έχει ανοσοποιηθεί το 88%», πρόσθεσε.

Αναμνηστική δόση J&J

Ερωτηθείς για το εμβόλιο J&J και το πότε θα πρέπει να γίνεται η αναμνηστική δόση, o κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως την Τετάρτη αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο – όπως είπε – αναμένεται να ισχύει για 3+1 μήνες σε αντιστοιχία με τους 6+1 μήνες των υπόλοιπων εμβολίων.

Κορωνοϊός: 3.689 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 3.689.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 85 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 19.976.

Παράλληλα, σε 670 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 97.428 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,78% (1,26% χθες). 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT