Η χρηματοδότηση των δήμων δεν καλύπτει τα ελλείμματα

Η χρηματοδότηση των δήμων δεν καλύπτει τα ελλείμματα

Οριστικοποιείται το ύψος του ποσού που εισέπραξαν οι δήμοι της χώρας για το 2021, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιείται το ύψος του ποσού που εισέπραξαν οι δήμοι της χώρας για το 2021, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες. Οι δήμοι εισπράττουν 1.914.300.000 ευρώ, ενώ η ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυση των ΚΑΠ ανέρχεται στο ποσό των 155.390.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθούν επιπλέον κονδύλια στους δήμους.

«Το 2021 ήταν δύσκολη χρονιά για τους δήμους για τρεις βασικούς λόγους. Την πανδημία, την αύξηση του κόστους της ενέργειας και την πίεση που δημιουργεί το λεγόμενο τέλος ταφής (σ.σ. πρόστιμο για τους δήμους που δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση) στους προϋπολογισμούς μας», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε, καταγράφεται ότι από το σύνολο των χρημάτων που καταβλήθηκαν στους δήμους:

– Ποσό ύψους 1.708.180.000 ευρώ αφορά την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των δήμων ανάλογα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την κατανομή των ΚΑΠ.

Καταβλήθηκαν 1.708.180.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.

– Ποσό ύψους 190.000.000 ευρώ αφορά την κάλυψη επενδυτικών δαπανών των δήμων.

Ωστόσο, το 2021 οι δήμοι, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του υπουργείου Εσωτερικών, παρουσίασαν «άνοιγμα» περίπου 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους. Πρόκειται για έλλειμμα που προέκυψε καθώς λόγω της πανδημίας μειώθηκαν τα έσοδα των δήμων, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα έξοδα, δεδομένου ότι χρειάστηκε να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες που προέκυψαν. Εως το τέλος του 2021 οι δήμοι έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 230 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ακριβώς του ελλείμματος που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Υπολείπονται ωστόσο 170 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΣ.

«Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος της ενέργειας», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου. «Το ενεργειακό κόστος για τους δήμους ήταν 300 εκατ. ευρώ. Λόγω των αυξήσεων υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, περίπου 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει το τέλος ταφής το 2022 στους δήμους». Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει την αύξηση των ΚΑΠ κατά 325 εκατ. ευρώ από 1/1/2023, ωστόσο σύμφωνα με την ΚΕΔΕ τα χρήματα αυτά θα έχουν εξανεμιστεί πριν οι δήμοι τα εισπράξουν.  «Τα νούμερα είναι αμείλικτα και, παρά την προβλεπόμενη αύξηση των ΚΑΠ, το 2023, δεν καλύπτονται τα ελλείμματα που έχουν προκύψει από τις έκτακτες συνθήκες των δύο τελευταίων ετών», καταλήγει ο κ. Παπαστεργίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT