«Την Πρωτοχρονιά άφησα μόνα δύο ανήλικα και έφυγα στη 1 παρά από τη δουλειά μου»

«Την Πρωτοχρονιά άφησα μόνα δύο ανήλικα και έφυγα στη 1 παρά από τη δουλειά μου»

Η εργαζόμενη που σηκώνει το τηλέφωνο στη χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ακούγεται εξαντλημένη. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με το πώς έχουν επηρεάσει τα κρούσματα των υγειονομικών την καθημερινότητά της, απαντάει αγανακτισμένη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εργαζόμενη που σηκώνει το τηλέφωνο στη χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας ακούγεται εξαντλημένη. Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με το πώς έχουν επηρεάσει τα κρούσματα των υγειονομικών την καθημερινότητά της, απαντάει αγανακτισμένη: «Πώς θα την επηρέαζαν», λέει, «όταν είμαστε τρεις και ο κούκος;». «Είμαστε μέσα από την παραμονή των Χριστουγέννων, εγώ είμαι σερί από τότε», δηλώνει, τονίζοντας πως έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της λόγω της υψηλής διασποράς στην κοινότητα και επειδή νοσούν και συνάδελφοί της. «Την Πρωτοχρονιά άφησα μόνα δύο ανήλικα παιδιά», αναφέρει, «έφυγα 1 παρά από τη δουλειά μου, ενώ την άλλη μέρα έφυγα από το σπίτι πάλι στις 5.30 το πρωί».

Η είδηση πως στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσούν 92 εργαζόμενοι, από ένα σύνολο 3.400, έκανε αίσθηση αυτή την εβδομάδα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα προσωρινής υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν διάφορες κλινικές λόγω νόσησης του υγειονομικού προσωπικού. «Αυτή τη στιγμή νοσούν πολύ περισσότεροι από 2.000 υγειονομικοί», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Παττάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. «Υπάρχουν δεκάδες κρούσματα», τονίζει, γεγονός που μετά την ανακοίνωση περισσοτέρων από 50.000 ημερήσιων κρουσμάτων το απόγευμα της Τρίτης, δεν εκπλήσσει. Σε ένα από τα κλειστά τμήματα του Αιγινήτειου νοσοκομείου στην Αθήνα, τρεις από τους τέσσερις ειδικευόμενους νοσούν με κορωνοϊό. «Σήμερα ήμουν μόνος μου», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του συγκεκριμένου τμήματος, Λεωνίδας Μαντωνάκης. «Τα βγάζουμε πέρα», σημειώνει, «βέβαια, αν κι εγώ κολλούσα την ίδια περίοδο, θα ερχόταν κάποιος συνάδελφος από άλλο τμήμα».

Στη Γ΄ χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, δύο από τους εννέα ειδικευομένους βρίσκονται εκτός αυτή τη στιγμή, με άλλα δύο άτομα να νοσούν από το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Ισαάκ Κεσίσογλου, διευθυντής της κλινικής, δηλώνει στην «Κ» πως η κατάσταση δεν είναι δραματική, αλλά υπάρχει δυσλειτουργία. Το υπάρχον προσωπικό επιβαρύνεται με περισσότερη δουλειά, ενώ ανασφάλεια δημιουργεί τόσο το ότι δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει την επόμενη μέρα –«αυτός που είναι αρνητικός σήμερα και κοιμήθηκε χθες το βράδυ στην εφημερία με αυτόν που σήμερα βγήκε θετικός, μπορεί αύριο να είναι επίσης θετικός», λέει ο κ. Κεσίσογλου– όσο και η έλλειψη αντικαταστατών. «Δεν υπάρχουν περιθώρια αντικατάστασης», τονίζει, «αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Νίκη, νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό, λέει πως το ωράριο είναι το ίδιο, αλλά η δουλειά περισσότερη, ενώ η ίδια έπρεπε να ακυρώσει το ρεπό της και να επιστρέψει στο νοσοκομείο για να αντικαταστήσει συνάδελφό της που νόσησε. Ακόμα και η προσωρινή απουσία ενός υγειονομικού κάνει μεγάλη διαφορά, υπογραμμίζει η Μηλίτσα Μπιτζάνη, διευθύντρια μιας εκ των δύο μονάδων εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, «διότι  μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Μαθαίνει κάποιος την Παρασκευή πως είναι θετικός και εφημερεύει την Κυριακή», παραδείγματος χάριν, λέει, και αυτή η εφημερία πρέπει κάπως να καλυφθεί. «Καλύπτονται τα κενά από τους υπάρχοντες με επιπλέον φόρτο», σημειώνει. Αυτή τη στιγμή, μία από τους 14 γιατρούς της μονάδας της νοσεί, και δημιουργείται πρόβλημα – «έχουμε 18 κλίνες ΜΕΘ», τονίζει η κ. Μπιτζάνη. «Το μόνο που μας σώζει», λέει, «είναι πως οι συνάδελφοι που νοσούν το περνούν ήπια και γυρνάνε ύστερα από 5 μέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT