Εκτεταμένο testing για τα σχολεία

15.547 κρούσματα ανιχνεύθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με βαριά τη σκιά της «Ομικρον» και με νέο πρωτόκολλο διαχείρισης των κρουσμάτων κορωνοϊού, χτύπησε χθες το κουδούνι στα σχολεία. Ηδη από τις 7 π.μ. οι διευθυντές των σχολικών μονάδων βρίσκονταν επί ποδός προκειμένου να προμηθεύσουν με self tests όσους γονείς δεν κατάφεραν να βρουν στα φαρμακεία. Η πεμπτουσία, άλλωστε, του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας στηρίζεται στο εκτεταμένο testing της σχολικής κοινότητας, μαθητών και διδασκόντων, το οποίο επέφερε ήδη καρπούς: δηλώθηκαν συνολικά 15.547 self tests που είχαν ανιχνεύσει τον ιό. «Πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατ. άνθρωποι. Και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων», σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου, θέλοντας να απαντήσουν στην κριτική σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω κορύφωσης της μετάλλαξης «Ομικρον». «Αλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Βεβαίως, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα, οι γονείς καλούνται να προβούν σε επανέλεγχο μέσω rapid test ή μοριακού (pcr). Μπορούν να προσέρχονται με το θετικό self test σε δημόσιες δομές για τη δωρεάν διενέργεια rapid test, το οποίο αρκεί για να δικαιολογήσει τις απουσίες. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει δεσμευτεί να δίνει προτεραιότητα στους μαθητές έναντι των υπολοίπων. Οι οικογένειες που θα επιλέξουν μοριακό τεστ θα πρέπει να αναλάβουν μόνες τους το κόστος.

Εκφράζονται ωστόσο επιφυλάξεις κατά πόσον όλα τα δηλωμένα ως «θετικά» στον κορωνοϊό self tests ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι πολλές οικογένειες έχουν θορυβηθεί από την έξαρση της πανδημίας και επιλέγουν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν κυρίως οι γονείς παιδιών του δημοτικού, για τον εμβολιασμό των οποίων η πλατφόρμα άνοιξε μόλις στις 15 Δεκεμβρίου. Τα ραντεβού –στην Αττική τουλάχιστον– ήταν δυσεύρετα, ενώ δεν έχει παρέλθει ούτε το απαιτούμενο διάστημα για την ανάπτυξη ανοσίας από το εμβόλιο, εξ ου και πολλοί παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να κρατήσουν προληπτικά τα παιδιά στο σπίτι. Ο συνολικός αριθμός των απουσιών αναμένεται να υπολογιστεί τις επόμενες ημέρες, θα απέχει, όμως, σίγουρα από τις 15.547, καθώς πολλά παιδιά και εκπαιδευτικοί κόλλησαν ήδη στη διάρκεια των διακοπών και νοσούν ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.

Την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Καθώς οι δυσλειτουργίες λόγω της «Ομικρον» είναι δεδομένες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι θα δρομολογείται η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών. «Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης προχωρούμε άμεσα σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ώς τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού».

Σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επισημαίνει ότι «οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από όσες καταγράφουν τα self test, που έχουν μειωμένη αξιοπιστία. […] Ακόμη, πολλά από τα παιδιά που σήμερα είναι αρνητικά, αύριο ή μεθαύριο θα βρεθούν θετικά, διότι ο ιός δεν εντοπίζεται αμέσως. Στο μεταξύ όμως θα έχει μεγαλώσει η διάδοση στα σχολεία, αυτή την κρίσιμη εβδομάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT