«Ήταν χρέος μου να βοηθήσω»

Η απρόσμενη συνάντηση νησιώτη στην Ψέριμο με οικογένεια Τούρκων φυγάδων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νυχτερινή χαλαζόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που κάλυψε τους χτύπους στην εξώπορτά του. Το πρωί, όταν ο Γιώργος Τρικοίλης βγήκε από το σπίτι για να ελέγξει τις ζημιές στα χωράφια του, βρήκε μια οικογένεια να κοιμάται μέσα στο αυτοκίνητό του. Το είχε αφήσει ανοιχτό – στην ακριτική Ψέριμο, άλλωστε, με τους λιγοστούς νησιώτες, δεν νιώθει την ανάγκη να κλειδώσει. «Μου έδειξαν αμέσως το μωράκι τους για να μην αγριευτώ», λέει. «Τους έβαλα στο σπίτι, ανάψαμε τη σόμπα, τους έδωσα αυγά δικά μας και τσάι και ειδοποίησα το Λιμενικό».

Η οικογένεια των Τούρκων φυγάδων είχε φτάσει στις 9 Ιανουαρίου στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων με μια φουσκωτή λέμβο. Είχαν κατορθώσει να αποβιβαστούν σε κάποια βορεινή παραλία με τη δύο ετών κόρη τους και όπως όλα δείχνουν ταξίδευαν χωρίς συνεπιβάτες ή διακινητή. Εν μέσω κακοκαιρίας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν καταφύγιο στο πλησιέστερο σπίτι. «Ο άντρας είπε ότι ήταν αστυνομικός και η γυναίκα του δικηγόρος και ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν», λέει στην «Κ» ο κ. Τρικοίλης.

Στην Αθήνα ο δικηγόρος Ανθιμος Σιδέρης ενημερώθηκε για την άφιξη της οικογένειας στην Ψέριμο από τον αδερφό του αστυνομικού, ο οποίος είχε κατορθώσει να διαφύγει στη Γερμανία και να λάβει πολιτικό άσυλο το 2016, λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην πατρίδα του. Οπως λέει ο κ. Σιδέρης, ο Ομέρ Καπλάν ήταν διοικητής τμήματος στη Σακάρια και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών ως οπαδός του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η ποινή του είχε επικυρωθεί σε δεύτερο βαθμό και ήταν πλέον καταζητούμενος. Η σύζυγός του, Σουμεγιέ, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη έξι ετών για τον ίδιο λόγο και μέσα στους επόμενους μήνες επρόκειτο να εκδικαστεί η έφεσή της. Πλέον πρόκειται να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.

Είχαν καταδικαστεί ως οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν, και έφτασαν στις 9 Ιανουαρίου στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων με μια φουσκωτή λέμβο, μαζί με τη δύο ετών κόρη τους.

Η φυγή Τούρκων αντικαθεστωτικών υπό την απειλή διώξεων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, από το καλοκαίρι του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2019 κατέθεσαν αίτηση διεθνούς προστασίας στη χώρα μας 7.137 Τούρκοι πολίτες. Αντίστοιχα την περίοδο 2013-2015 δεν είχαν ξεπεράσει τους 100. Το 2020 οι αιτήσεις ασύλου Τούρκων πολιτών έφτασαν τις 1.601. Ωστόσο, κατά το ίδιο έτος το ποσοστό αναγνώρισης των αιτημάτων τους ήταν μόλις στο 11,2%.

Ο κ. Σιδέρης εκτιμά ότι οι ροές από τα τουρκικά παράλια θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς αρκετοί από τους διωχθέντες το 2016 είχαν ασκήσει εφέσεις με ανασταλτικό αποτέλεσμα στις ποινές τους και όσο πλησιάζει η ώρα για τα δευτεροβάθμια δικαστήρια νιώθουν πιο επισφαλείς.

Στην Ψέριμο ο κ. Τρικοίλης είχε παραστάσεις από πρόσφυγες και στο παρελθόν. Ειδικά τα καλοκαίρια των μεγάλων αφίξεων υπήρχαν ημέρες που αποβιβάζονταν 80 με 100 άτομα στο νησί. Θυμάται ότι είχε συναντήσει έναν τυφλό ανάμεσά τους και κάποιον άλλο με σπασμένα πόδια. Μέχρι και σήμερα έχει κρατήσει διαδικτυακή επικοινωνία με έναν Σύρο πρόσφυγα ο οποίος έλαβε πολιτικό άσυλο στη Σουηδία. Τον είχε βοηθήσει να εντοπίσει τη γυναίκα του, καθώς είχαν χωριστεί και είχαν χαθεί στις πλαγιές της Ψερίμου μετά την άφιξή τους.

Με την οικογένεια των Τούρκων φυγάδων ο κ. Τρικοίλης πέρασε περίπου τέσσερις ώρες, προτού εμφανιστεί το λιμενικό της Καλύμνου για να τους παραλάβει. Θυμάται ότι ο Ομέρ Καπλάν προσπάθησε να του δώσει χρήματα ως αμοιβή για τη φιλοξενία και το φαγητό που τους παρείχε. Εκείνος αρνήθηκε και του εξήγησε ότι ήταν χρέος του να βοηθήσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT