«Ήθελα να δώσω μια όμορφη εικόνα στους ασθενείς» – Ο street artist Hambas μιλά στην «Κ» για την τοιχογραφία στο Τζάνειο

«Ήθελα να δώσω μια όμορφη εικόνα στους ασθενείς» – Ο street artist Hambas μιλά στην «Κ» για την τοιχογραφία στο Τζάνειο

Ο street artist Hambas μιλά για την τοιχογραφία της υγειονομικού με το λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι που κοσμεί το βοηθητικό κτίριο του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου στον Πειραιά

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα που έχει κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει μια υγειονομικό με ένα λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι, είναι αυτή ενός εντυπωσιακού mural που κοσμεί το βοηθητικό κτίριο του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου στον Πειραιά. Το έργο αυτό είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και νοσηλευτές που έδωσαν και συνεχίσουν να δίνουν τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού.  

Δημιουργός αυτής της τοιχογραφίας είναι ο Hambas, κατά κόσμον Αντώνης Χαμπάς, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες street artists που έχει «φωτίσει» με τα έργα του πολλές γειτονιές της Αθήνας. Πώς όμως προέκυψε το έργο στο Τζάνειο νοσοκομείο; «Η διοίκηση μου ανέθεσε να δημιουργήσω ένα έργο αφιερωμένο στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Τους πρότεινα την ιδέα μου, τους άρεσε και ξεκίνησα. Το θέμα του mural ήταν δική μου επιλογή αλλά φυσικά κι εκείνοι συνέβαλαν με τη γνώμη τους στην τελική δημιουργία. Αυτό που ήθελα, ήταν να δώσω μια όμορφη εικόνα στους ασθενείς, που αυτό που έβλεπαν από το παράθυρό τους ήταν ένας γκρίζος τοίχος», λέει στην «Κ».  

Ο καλλιτέχνης εξηγεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου, χρειάστηκαν 22 ώρες και αναφέρει το γεγονός ότι υπάρχουν σε αυτό πολλοί συμβολισμοί. «Το τριαντάφυλλο ήθελα να συμβολίζει την ελπίδα μέσα σε όλο αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με την πανδημία. Αλλά έχει και ιστορικούς συμβολισμούς όσον αφορά τον χριστιανισμό, καθώς το συγκεκριμένο λουλούδι πλαισίωνε τις εικόνες της Παναγίας, της προστάτιδας όλων. Άρα μεταφέρει και το μήνυμα της προστασίας». Όσο για την ανταπόκριση απέναντι στην τοιχογραφία, ο δημιουργός λέει ότι ήταν πολύ θετική. «Ο κόσμος συγκεντρώνεται και την φωτογραφίζει. Πιστεύω ότι η εικόνα αυτή “σπάει” την άσχημη διάθεση που σίγουρα υπάρχει γύρω μας. Είναι κάτι ευχάριστο και ελπίζω ότι βοηθά λίγο στην ψυχολογία».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hambas (@hambas_)

Τοιχογραφίες με κοινωνικό μήνυμα

Η υγειονομικός με το τριαντάφυλλο δεν αποτελεί το μοναδικό έργο του Hambas που απεικονίζει σκηνές από την καθημερινότητα. Ο καλλιτέχνης που έχει ζωγραφίσει περισσότερους από 200 τοίχους της Αθήνας, έχει πάντα μια σημαντική ιστορία να αφηγηθεί. Μερικές από τα πιο σημαντικές δουλειές που έχουν φιλοξενηθεί σε επιφάνειες της πόλης και συζητήθηκαν πολύ, είναι το γκράφιτι του Τζορτζ Φλόιντ στο Μεταξουργείο, ο φυλακισμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τοιχογραφία στου Ψυρρή, το mural για τον αποχαιρετισμό στον Mad Clip και η συγκινητική ζωγραφιά σε κτίριο στη Ραφήνα για την τραγωδία στο Μάτι. Όσον αφορά στα μηνύματα που θέλει να μεταφέρει μέσα από την τέχνη του, ο Hambas λέει: «Aυτό που με πειράζει είναι η αδικία, θέλω να προστατεύω τους κοινωνικά αδύνατους. Εκεί ακριβώς αποσκοπούν και τα έργα μου. Έχω τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρώ με τον κόσμο δημιουργώντας έργα σε δημόσιους χώρους. Πάντα προσπαθώ να δω ποιοι είναι οι αδικημένοι, ώστε για λίγο να τους κάνω να αισθανθούν καλά, να τους υποστηρίξω. Αυτό είναι που μου δίνει δύναμη. Γιατί το να κάνεις κάτι που σου αρέσει είναι ωραίο, όμως προσπαθώ να παράγω τέχνη που να επηρεάζει και κάποιους άλλους θετικά».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hambas (@hambas_)

Η ενασχόληση με το mural painting

Ο Hambas, που είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ζωγραφίζει από μικρή ηλικία. Στα 18 του χρόνια άρχισε να συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που ασχολήθηκε με μια οικογενειακή επιχείρηση, συνέχισε την καριέρα του ζωγράφου. Με τις τοιχογραφίες και την street art, άρχισε να ασχολείται πριν από 8 χρόνια περίπου. Τι είναι όμως το mural painting, με το οποίο ασχολείται ιδιαίτερα; «Πρόκειται για τοιχογραφία. Ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, με την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν με κάποιο τρόπο. Άφηναν λοιπόν τα σχέδιά τους στον τοίχο, ώστε να τα δουν οι επόμενες γενιές. Από εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε η τοιχογραφία και το γκράφιτι, αν και όταν λέμε γκράφιτι αναφερόμαστε περισσότερο στο lettering (γράφω κάποια γράμματα, μια λέξη, ένα όνομα). Ως προς το καλλιτεχνικό κομμάτι, σίγουρα οι καλλιτέχνες δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο, τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να δημιουργήσουν. Μεγάλωσα γνωρίζοντας ότι “αν γίνω ζωγράφος, θα πεθάνω στην ψάθα”. Ουσιαστικά, παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και βγαίνουν έξω για να εκθέσουν μια δημιουργία τους, είτε αυτή είναι με lettering, προσωπογραφία ή έργο τέχνης».

Το μέλλον της street art στην Ελλάδα

Πώς βλέπει ο Hambas τη street art τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα; «Σίγουρα θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι αναπόφευκτο γιατί η τέχνη έχει μεγάλη δύναμη. Δεν μπορεί να σταματήσει, υπάρχει η ανάγκη του κόσμου αλλά και η αγάπη γι’ αυτήν. Ακόμα έχουμε το φαινόμενο του γκράφιτι, που ουσιαστικά αναγκάζει την Πολιτεία να απευθύνεται σε ειδικούς τοιχογραφιών, κάποιους καταξιωμένους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν έργα που όλοι θα σέβονται και έτσι δεν θα υφίστανται βανδαλισμό. Οπότε θα υπάρξει ανάπτυξη προς αυτή την κατεύθυνση. Στην Αμερική σε Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, οι τοιχογραφίες επικρατούν παντού, όπως και στο Παρίσι. Και στην Ελλάδα, όμως, δεν υστερούμε στον τομέα αυτό. Υπάρχει τουρισμός που έρχεται και για να δει τα γκράφιτι».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT