«Πόντος, 3.000 χρόνια ιστορία, χρόνια ζωής, δημιουργίας, ανάπτυξης, πόνου. Πώς αποτυπώνεις τρεις χιλιάδες χρόνια; Τι θα μπορούσε να συμβολίσει ένα τέτοιο μέγεθος;» Ετσι ξεκινάει την παρουσίαση της μελέτης για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Πολιτισμού Σουρμένων το αρχιτεκτονικό γραφείο «Doxiadis Associates», που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς τον σχεδιασμό του. Το γραφείο παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, το σχέδιο ανέγερσης ενός κτιρίου-συμβόλου που θα υλοποιηθεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Πρόκειται για τόπο μνήμης, που θα διαφυλάσσει την παράδοση, θα υπενθυμίζει μια τραγική απώλεια και ταυτόχρονα θα αποτελέσει αφετηρία για το μέλλον. Προτεραιότητα ήταν να αποτυπωθεί αισθητικά στον χώρο η ψυχή των Ποντίων, και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό ανάπτυγμα μέσα στη μεγάλη ανάπλαση της Lamda Development, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Σκοπός, να αποτελέσει το Μέγαρο τον συνδετικό κρίκο για όλη την ομογένεια αλλά και για τους απανταχού Ποντίους.
«Η Ενωση Ποντίων Σουρμένων, όπως και άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου Ελληνικού βρίσκονταν στους χώρους του παλιού αεροδρομίου. Αλλωστε, σε αυτή την περιοχή είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες από τον Πόντο πριν από περίπου έναν αιώνα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωσταντάτος. «Επειδή υπήρξε η ανάγκη να παραδοθούν αυτοί οι χώροι στους επενδυτές, ώστε να πραγματοποιηθεί η ανάπλαση, τα κτίρια εκκενώθηκαν. Ομως ήδη από το 2015 είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια να μας παραχωρηθούν χώροι, ώστε να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε κάποια από αυτά τα κτίρια, με πρώτο εκείνο που θα στέγαζε την Ενωση Ποντίων Σουρμένων – Ελληνικού».
Σκοπός, να αποτελέσει το Μέγαρο τον συνδετικό κρίκο για όλη την ομογένεια, αλλά και για τους απανταχού Ποντίους.
Η επικοινωνία για αυτό το θέμα με τον δρα Σπύρο Λάτση είχε αίσια κατάληξη, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάτος, αφού ο κ. Λάτσης ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου. «Με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά ζητήσαμε παράλληλα και τη συνδρομή της ομογένειας. Επιθυμία μας ήταν να στεγάσουμε στο Μέγαρο όλα τα ποντιακά σωματεία ανά τον κόσμο. Ετσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα που έχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και την αποδοχή των ποντιακών ομοσπονδιών από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική», τονίζει ο δήμαρχος. Και συμπληρώνει: «Ευελπιστούμε ότι η υλοποίηση του έργου θα προχωρήσει μέσα στην πρώτη πενταετία της επένδυσης, δηλαδή έως το 2027, αφού ολοκληρωθούν οι αρχιτεκτονικές μελέτες και το σχέδιο λάβει την τελική του μορφή».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr