Νέα πεζοδρόμια από ψυχρά υλικά για την Αθήνα

Νέα πεζοδρόμια από ψυχρά υλικά για την Αθήνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων της Αθήνας, με τις εργασίες να συνεχίζονται στην οδό Πλαταιών και στην πλατεία Αγίας Μαρκέλλας.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων της Αθήνας, με τις εργασίες να συνεχίζονται στην οδό Πλαταιών και στην πλατεία Αγίας Μαρκέλλας. Το έργο ξεκίνησε στο τέλος Ιουλίου του προηγούμενου έτους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Συνολικά θα στρωθούν εκ νέου 410 πεζοδρόμια σε όλη την πόλη έτσι ώστε να είναι ασφαλή για τους πεζούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχου μεγέθους παρέμβαση στην πόλη, ήταν, όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.   

Οι εργασίες τώρα συνεχίζονται στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου. Ωστόσο από το καλοκαίρι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στους δρόμους: Σίνα, Βησσαρίωνος, Φαβιέρου, Ακομινάτου (1ο δημοτικό διαμέρισμα), Ηούς, Αμφιπόλεως (3ο δημοτικό διαμέρισμα), Κίου (5ο δημοτικό διαμέρισμα).

Ο κ. Βασίλειος Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, έχει τονίσει στην «Κ» ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που θα πραγματοποιηθεί σε πολλές οδούς σε όλη την πόλη. Ενδεικτικά, τα τρία προηγούμενα χρόνια έως το 2020 είχαν επιδιορθωθεί τα πεζοδρόμια σε 76 δρόμους της πόλης.

Εκτός από περισσότερο ασφαλή για τους πολίτες πεζοδρόμια, ο στόχος είναι επίσης η ανακατασκευή τους να βοηθήσει στην ανακούφιση της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν.

Προχωράει το έργο ανακατασκευής τους, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Τα νέα πεζοδρόμια κατασκευάζονται με τα λεγόμενα ψυχρά υλικά, τα οποία αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι δεν θερμαίνονται εκπέμποντας στη συνέχεια θερμότητα στην πόλη.

Τα νέα πεζοδρόμια θα φτιαχτούν με μάρμαρο, τσιμεντόπλακες και σκυρόδεμα με ψηφίδες στην επιφάνειά τους.

«Με τα σύγχρονα αυτά υλικά ελέγχεται το φαινόμενο της λεγόμενης «αστικής θερμικής νησίδας» και δεν επιβαρύνεται η περιοχή παρέμβασης από τις υψηλές θερμοκρασίες που συγκρατούνται στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και στα κτίρια της πόλης», αναφέρει σχετικά ο Δήμος Αθηναίων.

«Η Αθήνα αποκτά τα πεζοδρόμια που αξίζουν σε μία σύγχρονη μητρόπολη. Μία πόλη που σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, προσφέροντας ασφάλεια και άνεση στη μετακίνησή τους, αλλά και μία πόλη που σέβεται με πράξεις το περιβάλλον», τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Παράλληλα, στην πρωτεύουσα υλοποιείται πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε μεγάλο μήκος δρόμων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT