Κορωνοϊός: Σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης

Κορωνοϊός: Σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης

Συναγερμός για την υποπαραλλαγή Όμικρον

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρενάρει η πτώση των κρουσμάτων κι αυτό δεν είναι καλό», τόνισε ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης, παρατηρώντας ότι καταγράφεται μια «σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέδωσε την εξέλιξη αυτή στον χειμερινό καιρό, τονίζοντας ότι «το ψύχος βοηθάει για να υπάρχει διασπορά». «Μένουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους», είπε, καλώντας τους πάντες να είναι πιο προσεκτικοί.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες, είπε ότι «είναι αρκετά νωρίς», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας.

Επισήμανε πάντως ότι τα εμβόλια προσφέρουν ήδη κάλυψη κατά 91% από την Όμικρον.

«Ας μην δημιουργείται πανικός»

Μιλώντας νωρίτερα από την ίδια συχνότητα, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, υπογράμμισε ότι ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με την νέα υποπαραλλαγή Όμικρον, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει. Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον η δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές. «Ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ», τόνισε.

Χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT