Κακοκαιρία Ελπίδα: Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σήμερα

Σύσταση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση, πέραν των απολύτως αναγκαίων, τη σημερινή ημέρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο δύσκολη ημέρα για την κακοκαιρία αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν με συνέπεια στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα να προστεθούν και νέα. Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, «θα είναι μια πιο δύσκολη ημέρα και αύριο η Αττική θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα». Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται και τόνισε ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις και τα προβλήματα, για σήμερα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, από την απόφαση εξαιρούνται οι ευαίσθητες υπηρεσίες που αφορούν την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις ακραίες συνθήκες.  

Την ίδια στιγμή, ζητείται από τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους και να μην επιχειρήσουν να μετακινηθούν παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούν να το αποφύγουν. Η Ελληνική Αστυνομία ζητάει σε κάθε περίπτωση από τους πολίτες που κινούνται στο δίκτυο της Αττικής, εφόσον δεν έχουν χιονολάστιχα, να φορούν αλυσίδες τουλάχιστον στους δύο μπροστινούς τροχούς των οχημάτων τους. Χθες, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους λόγω της κακοκαιρίας θα μπορούσαν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία. Εως αργά το απόγευμα ήδη έξι άτομα είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Πολλοί δρόμοι στην Αττική γενικότερα αλλά και στην Αθήνα, όπως η Κατεχάκη, η λεωφόρος Μεσογείων και στα δύο ρεύματα από Πεντάγωνο έως Μιχαλακοπούλου, η Βασ. Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα, έκλεισαν κυρίως από το γεγονός ότι πολλά αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν και τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαριστεί το χιόνι. Καθώς η πρόγνωση του καιρού αρχικά ήταν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ξεκινούσαν χθες από το μεσημέρι, πολλοί χθες το πρωί πήγαν στις δουλειές τους ή προσπάθησαν να μετακινηθούν με αποτέλεσμα να μείνουν στον δρόμο.

«Πολύ δύσκολα προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους του δήμου, αλλά μόλις περάσουν τα μηχανήματα σε λίγη ώρα ξαναγεμίζει το οδόστρωμα», εξηγεί ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος. «Είχαμε αποκλείσει δύο δρόμους που οδηγούν στη Ρεματιά, αλλά κάποιοι έβγαλαν τις κορδέλες και μπήκαν με τα αυτοκίνητά τους και φυσικά εγκλωβίστηκαν. Στη συνέχεια τα παράτησαν και έφυγαν», προσθέτει.

«Σήμερα θα είναι μια πιο δύσκολη ημέρα και η Αττική θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης.

H Πυροσβεστική μετέφερε χθες για αιμοκάθαρση 25 νεφροπαθείς στην Αττική και 14 στη Στερεά Ελλάδα. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχουν αυτοκίνητα 4×4, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα στον μπροστινό προφυλακτήρα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους για έκτακτα προβλήματα υγείας. Η Περιφέρεια μάλιστα συνεργάζεται με το ΕΚΑΒ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι άνθρωποι να βρεθούν σε σημεία που να είναι προσβάσιμα από ασθενοφόρα. Χθες το απόγευμα η Αμεση Δράση είχε δεχθεί 400 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Και ο ΔΕΔΗΕ παρενέβη για να επιδιορθώσει περίπου 1.000 μικροβλάβες που προέκυψαν σε διάφορα σημεία. Πολλές περιοχές, ωστόσο, από χθες αντιμετώπιζαν σοβαρές διακοπές ρεύματος.  

Στην Αθήνα αλλά και στους περισσότερους δήμους της Αττικής τα φώτα θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT