Κακοκαιρία Ελπίδα: «Εμπόλεμη ζώνη» θύμιζε το αεροδρόμιο

Κακοκαιρία Ελπίδα: «Εμπόλεμη ζώνη» θύμιζε το αεροδρόμιο

Θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας εάν δεν ήταν τόσο τραγικές οι εικόνες που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου μεταφέρθηκαν περίπου 400 άτομα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας εάν δεν ήταν τόσο τραγικές οι εικόνες που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου μεταφέρθηκαν περίπου 400 άτομα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό. Στο αεροδρόμιο από προχθές το μεσημέρι βρίσκονταν ήδη άλλα 500 άτομα τα οποία είτε δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν είτε είχαν προσγειωθεί στην Αθήνα, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να φύγουν από το αεροδρόμιο, καθώς ούτε ο προαστιακός ήταν σε λειτουργία ούτε η Αττική Οδός, ενώ τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια. Σε αυτούς τους επιβάτες ήρθαν να προστεθούν οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού, οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο μέσω ενός συρμού του προαστιακού που δρομολογήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, ακόμα και η παραλαβή τους από τον συρμό του προαστιακού ήταν περιπετειώδης, με τον κίνδυνο τραυματισμού να ελλοχεύει συνεχώς. Ο συρμός έφτασε με καθυστέρηση, ενώ σταμάτησε μακριά από την αποβάθρα, με αποτέλεσμα η επιβίβαση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Με την άφιξή τους στο «Ελ. Βενιζέλος», οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ επιθετικούς πολίτες, οι οποίοι ήταν σε ιδιαίτερα κακή ψυχολογική κατάσταση έχοντας εγκλωβιστεί ατελείωτες ώρες στην Αττική Οδό, μέσα στο κρύο, χωρίς τροφή και νερό. Οταν μάλιστα ένα βαγόνι του προαστιακού αναχώρησε χθες στις 8 το πρωί προκειμένου να απομακρύνει μέρος των εγκλωβισμένων από το αεροδρόμιο, αποφασίστηκε ότι οι εγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού θα είναι οι πρώτοι που θα αναχωρήσουν.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» μεταφέρθηκαν εκατοντάδες πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό, ενώ ήδη υπήρχαν άλλοι τόσοι επιβάτες πτήσεων σε αναμονή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στο αεροδρόμιο ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 170 ράντζα, τα οποία παραχωρήθηκαν κυρίως σε οικογένειες και πολίτες με εύθραυστη υγεία σε δωμάτια ύπνου που διαμορφώθηκαν επιτόπου για την εξυπηρέτηση των εγκλωβισμένων. Συνολικά το αεροδρόμιο κλήθηκε να διαχειριστεί περίπου 2.000 άτομα. Ατομα άνω των 50 ετών, οικογένειες με μικρά παιδιά, ασθενείς κ.ά. φιλοξενήθηκαν σε γραφεία του αεροδρομίου όπου τους δόθηκαν μεταξύ άλλων και κουβέρτες.

Οι πύλες Α1, Α2, Α3 και Α4 διαμορφώθηκαν σε χώρους παραμονής των επιβατών (μετακινήθηκαν καθίσματα κ.ά.). Οι υπόλοιποι βρήκαν… παρηγοριά στο πάτωμα, με τις εικόνες να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Σε όσους παρέμειναν στο αεροδρόμιο χορηγήθηκαν 1.500 σάντουιτς, 2.500 μπουκάλια νερό, 1.000 κουπόνια αξίας 10 ευρώ και απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Χθες το μεσημέρι ξεκίνησε νέος γύρος διανομής τροφής καθώς ήταν αρκετοί εκείνοι που παρέμεναν στο αεροδρόμιο. Πολλά από τα καταστήματα του αεροδρομίου αναγκάστηκαν να κλείσουν καθώς η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και τα προϊόντα τους τελείωσαν χωρίς τη δυνατότητα ανεφοδιασμού, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Τη Δευτέρα ακυρώθηκαν σχεδόν οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ χθες η Aegean και η Olympic Air είχαν αναστείλει όλες τις πτήσεις έως τις 12 το μεσημέρι. Προσγειώσεις και απογειώσεις πραγματοποιούνταν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς ένας διάδρομος ήταν πλήρως λειτουργικός καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. Οι καθυστερήσεις σε όσες πτήσεις πραγματοποιούνταν ήταν δεδομένες λόγω των συνθηκών. Ωστόσο μεγάλο μέρος των πτήσεων ακυρώθηκε καθώς οι επιβάτες δεν μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο, όπως επίσης ούτε τα πληρώματα των πτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT