Υπεύθυνη ενημέρωση για τον καιρό – Δύο μετεωρολόγοι μιλούν στην «Κ»

Υπεύθυνη ενημέρωση για τον καιρό – Δύο μετεωρολόγοι μιλούν στην «Κ»

Μιλούν στην «Κ» οι μετεωρολόγοι Χριστίνα Σούζη και Δημήτρης Ζιακόπουλος

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα βασικά αίτια της τελευταίας σφοδρής κακοκαιρίας ήταν η μεταφορά μιας πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια προς την Κεντρική Ελλάδα, αφού στροβιλίστηκε πάνω από το Αιγαίο. Εκεί διαμορφώθηκε μια πολύ έντονη απόκλιση, καθώς οι εισερχόμενες αέριες μάζες είχαν θερμοκρασία -42 βαθμούς Κελσίου σε ύψος 5,5 χιλιομέτρων, ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν +14 βαθμοί! Ο συνδυασμός τους δημιούργησε έντονη αστάθεια, που εκδηλώθηκε με τη μορφή ισχυρών χιονοκαταιγίδων», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Οπως σημειώνει ο πολύπειρος μετεωρολόγος, «η ένταση της χιονόπτωσης από καταιγιδοφόρο νέφος, όπως ο σωρειτομελανίας (σ.σ. νέφη που εμφανίστηκαν στην “Ελπίδα”), είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παράγεται από άλλα νέφη, όπως είναι τα μελανοστρώματα και τα υψιστρώματα. Εχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μίας μόνο χιονοκαταιγίδας».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα της πρόγνωσης, ο κ. Ζιακόπουλος τονίζει πως «τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού προβλέπουν με προσεγγιστική διαδικασία την εξέλιξη μιας μεγάλης κλίμακας κακοκαιρίας αρκετές ημέρες πριν. Ακόμα όμως και την παραμονή της εκδήλωσής της, η προσομοίωση του υετού (βροχή ή χιόνι) σε τοπικό επίπεδο και με χρονική ακρίβεια κάποιων ωρών είναι συχνά ανεπαρκής. Γι’ αυτόν τον λόγο ένα έκτακτο δελτίο για σφοδρές χιονοπτώσεις ή πλημμύρες πρέπει να ανανεώνεται (επικαιροποιείται) όσο συχνά απαιτείται και να διαβιβάζεται στους αρμόδιους φορείς».

«Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της ΕΜΥ είναι αναγκαίο να διαθέτει μετεωρολόγους-προγνώστες με γνώσεις, εμπειρία και ταλέντο, που θα είναι ικανοί με τις αποφάσεις που θα παίρνουν να προσθέτουν αξία στα αυτοματοποιημένα αποτελέσματα των μοντέλων. Οι μετεωρολόγοι δεν είναι απλά οι μεσάζοντες μεταξύ των υπολογιστών και του κοινού, πρέπει να κάνουν εκτιμήσεις», τονίζει ο κ. Ζιακόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειράν ετών διευθυντής του ΕΜΚ, σημειώνοντας πως υπάρχει αποδυνάμωση προσωπικού. Ενδιαφέρουσα είναι η πρότασή του όσον αφορά τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. «Δεν αρκεί ένα κείμενο ή ένας χαρακτηρισμός. Θα βοηθούσε να υπήρχε επιπλέον κι ένας χρωματικός χάρτης, όπου με κόκκινο χρώμα και άλλες αποχρώσεις ανάλογα θα σημειώνονται οι περιοχές που κινδυνεύουν, όπως για παράδειγμα γίνεται με τον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές».

Για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η πολιτεία για την αναβάθμιση της διαδικασίας διασποράς των δελτίων και τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών σημειώνει πως δεν είναι ο κατάλληλος να μιλήσει. «Είναι όμως στο χέρι της πολιτείας να ρυθμίσει τον ρόλο και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που απαρτίζουν τη μετεωρολογική κοινότητα της χώρας μας (ΕΜΥ, ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.λπ.). Καλό είναι επίσης στις περιπτώσεις που εκδίδεται ένα έκτακτο δελτίο να μπει μια τάξη μεταξύ όλων εκείνων που ενημερώνουν το κοινό από τα ΜΜΕ. Ειδικά σε κρίσιμες στιγμές δεν μπορεί ο καθένας (κι εγώ βεβαίως) να ερμηνεύει τα δελτία κατά το δοκούν, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες».

«Τρόμαξα πολύ με αυτό που είδα να έρχεται»

«Η πρόγνωση της κακοκαιρίας “Ελπίς” ήταν εξαιρετική. Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε σημειώσει το πρώτο κύμα του Σαββατοκύριακου και ότι Δευτέρα-Τρίτη θα ακολουθούσε δεύτερη ψυχρή εισβολή, που θα ήταν βαριά», λέει στην «Κ» η κυρία Χριστίνα Σούζη, μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ. «Βεβαίως, τα συστήματα καιρού καθώς έρχονται μεταβάλλονται στην πορεία, πρέπει να τα παρακολουθείς. Ακριβέστερη πρόγνωση μπορεί να έχεις δύο ημέρες πριν», συμπληρώνει. 

«Την προηγούμενη Παρασκευή το απόγευμα, όταν “έτρεξα” τα μοντέλα τρόμαξα πολύ με αυτό που είδα να έρχεται. Καταγραφόταν μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα καθ’ ύψος, που σίγουρα θα έδινε ισχυρά φαινόμενα. Την Παρασκευή το βράδυ, στο δελτίο του ΣΚΑΪ είπαμε πως το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει μια ψυχρή εισβολή και πως Δευτέρα και Τρίτη θα δώσει χιόνια και στην Αττική. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκα εάν θα χιονίσει και στην Αθήνα, θυμάμαι χαρακτηριστικά πως απάντησα: “Εννοείται θα χιονίσει, μέχρι και στις βάρκες”. Παρασκευή βράδυ αυτά», λέει η κυρία Σούζη.

Την Κυριακή ήρθε η ώρα επικαιροποίησης της πρόγνωσης. «Είδαμε τα μοντέλα μαζί με την κυρία Ιωάννα Τσικουδή, και η πρόγνωσή μας στο κεντρικό δελτίο του σταθμού την Κυριακή ήταν πως στην Αθήνα θα είχαμε από το πρωί της Δευτέρας χιονόπτωση και προς το μεσημέρι θα υπήρχε ένταση των φαινομένων. Πιάσαμε ακριβώς και τις ώρες. Στις 7 π.μ. θα ξεκινούσε το χιόνι στα βόρεια προάστια, στις 9 π.μ. στο κέντρο. Ξεκίνησε στις 8.30 π.μ., μισή ώρα διαφορά, ασήμαντη δηλαδή», υπογραμμίζει η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ. Στην περίπτωση της «Ελπίς», όπως σημειώνει η κυρία Σούζη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που είναι ο έγκυρος θεσμός της χώρας, είχε εκδώσει κόκκινο συναγερμό εγκαίρως και είχε προειδοποιήσει. Γενικότερα, όμως, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν «πέσει μέσα». «Το φαινόμενο “Ελπίς” ήταν καθαρό, ήταν βαρύ το κύμα κακοκαιρίας που ερχόταν», εξηγεί η κυρία Σούζη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στo kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT