Προσάραξη πλοίου στον όρμο Κισσάμου: Αγώνας δρόμου για να μην προκληθεί περιβαλλοντική ζημιά

Προσάραξη πλοίου στον όρμο Κισσάμου: Αγώνας δρόμου για να μην προκληθεί περιβαλλοντική ζημιά

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία που ξεκίνησαν χθες την απάντληση καυσίμων από φορτηγό πλοίο που προσάραξε στον όρμο Κισσάμου, με στόχο να μην προκληθεί περιβαλλοντική ζημιά

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία που ξεκίνησαν χθες την απάντληση καυσίμων από φορτηγό πλοίο που προσάραξε στον όρμο Κισσάμου, με στόχο να μην προκληθεί περιβαλλοντική ζημιά. Η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα είναι μικρής έκτασης και έχει οριοθετηθεί με φράχτη, ωστόσο μια μετακίνηση του πλοίου -το οποίο έχει κοπεί στα δύο- λόγω θαλασσοταραχής μπορεί να οδηγήσει σε νέα ρύπανση.

Το 94 μέτρων φορτηγό πλοίο «Manassa Rose M» είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό τη Λιβύη, μεταφέροντας σίδηρο και διάφορα μηχανήματα. Λόγω της κακοκαιρίας, το πλοίο προσάραξε στα αβαθή στον κόλπο Κισσάμου την Τρίτη και κόπηκε στη μέση. Χθες με εντολή του εισαγγελέα Χανίων και του υπουργείου Ναυτιλίας ανατέθηκε σε ελληνική εταιρεία (Megatugs Salvage and Towage) η άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την απελευθέρωση καυσίμων στη θάλασσα και η απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται ακόμα στο πλοίο.

Χθες μετέβη στην περιοχή το αντιρρυπαντικό πλοίο Dolphin 1, που μαζί με συνεργείο ξεκίνησε την απάντληση των καυσίμων. Η πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα οριοθετήθηκε με φράγματα και σταδιακά αντλείται. Παράλληλα συνεργείο ξεκίνησε την απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται στις υπόλοιπες δεξαμενές είτε από την επιφάνεια του πλοίου είτε με τη βοήθεια δυτών από τη θάλασσα.

Η υπόθεση όμως περιπλέκεται: ήδη διαπιστώθηκε ότι, ενώ το πλοίο είχε «δηλωμένα» ως καύσιμα 45 κυβικά μέτρα diesel, χρησιμοποιούσε και μαζούτ. Ήδη έχουν απαντληθεί 20 κυβικά diesel και 3 κυβικά μαζούτ, όμως η μετακίνηση του φορτίου έχει «μπλοκάρει» την πρόσβαση σε κάποιες δεξαμενές στο κέντρο του πλοίου και όλοι φοβούνται νέα διαρροή (ενδεχομένως και μαζούτ) αν λόγω κακοκαιρίας το πλοίο μετακινηθεί. Πάντως οι συνθήκες ήταν σήμερα καλές και αν παραμείνουν έτσι θα χρειαστούν 3-4 ημέρες για να ολοκληρωθεί η απάντληση και ο καθαρισμός του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT