Κακοκαιρία: Σε εγρήγορση για πλημμύρες

Κακοκαιρία: Σε εγρήγορση για πλημμύρες

Ανησυχία ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, που αναμένεται από σήμερα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επισπεύσουν τους καθαρισμούς δρόμων και φρεατίων, καθώς και την απομάκρυνση δέντρων και κλαδιών, καλεί τους εκπροσώπους του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενόψει της νέας κακοκαιρίας την οποία προβλέπει η ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) από σήμερα. «Οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας “Ελπίδα”, είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός στην επιστολή του. «Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι έντονες βροχές, σποραδικές καταιγίδες αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις, να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας», τονίζει ο κ. Πέτσας. Ζητεί επιτάχυνση της διαδικασίας αποχιονισμού σε όλους τους δήμους και άμεσα καθαρισμούς φρεατίων έτσι ώστε «να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων».

Πάντως χθες πολλοί δήμοι έμοιαζαν να έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για να καθαρίσουν δρόμοι και πεζοδρόμια από το χιόνι ακριβώς στις επερχόμενες βροχές. Η κατάσταση σε πολλούς δήμους, όπως το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, τα Μελίσσια και η Πεντέλη συνεχίζει να είναι δύσκολη αν και έχουν περάσει πολλά 24ωρα από το τέλος της χιονόπτωσης. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλέον ανοίξει αλλά σε πολλά σημεία παραμένουν χιόνια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε πάγο, που δυσκολεύει τις μετακινήσεις των πολιτών. Ενδεικτικά, όταν πολίτης τηλεφώνησε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση του δρόμου που χρησιμοποιείται ως περιφερειακός μεταξύ Παπάγου και Αγίας Παρασκευής, του απάντησαν ότι υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που εκτελείται, το οποίο προχωράει με βάση όσα έχουν καθοριστεί. Ο Δήμος Κηφισιάς εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από μεγάλα δέντρα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται.

Στο μεταξύ, μετά τον Δήμο Αθηναίων και ο Δήμος Ζωγράφου ανακοίνωσε χθες ότι θα αποζημιώσει τους δημότες των οποίων τα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Οι δύο προϋποθέσεις τις οποίες θέτει ο Δήμος Ζωγράφου είναι το σταθμευμένο όχημα να υπέστη ζημιά από δέντρο σε κοινόχρηστο χώρο και οι όποιες βλάβες του να μην καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρεία.

Η κατάσταση σε πολλούς δήμους της Αττικής συνεχίζει να είναι δύσκολη, αν και έχουν περάσει πολλά 24ωρα από το τέλος της χιονόπτωσης.

Κάτοικοι από τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα προετοιμάζουν αγωγές κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ για το γεγονός ότι έμειναν πολλές ώρες ή και ημέρες χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα έως και να κινδυνεύσει η ζωή τους. Την ίδια στιγμή, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν μείνει λιγότερα από 30 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, που είχαν μεταφερθεί σε χώρο στάθμευσης του εμπορικού πάρκου του αεροδρομίου. Οι οδηγοί συνέχισαν να απομακρύνουν τα οχήματα είτε προσεγγίζοντας με ίδια μέσα τον χώρο, είτε μεταφερόμενοι από το Μαρούσι με όχημα της Πολιτικής Προστασίας. Χθες απομακρύνθηκαν και τα τρία τελευταία οχήματα που είχαν απομείνει στον δρόμο, εκ των οποίων το ένα μοτοσικλέτα.

Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό αποκαθίσταται. Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα που ξαναδόθηκε στην κυκλοφορία όλος ο άξονας, τα διόδιά του πέρασαν 140.083 οχήματα εκ των οποίων βαρέα οχήματα ήταν τα 17.320.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT