Χιλιάδες πολίτες έζησαν «σκηνές από ριάλιτι επιβίωσης» σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σπίτι τους ή μέσα σε αυτό, στην Αττική. Την ίδια ώρα, η πολιτεία που «βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα», όπως είχε προαναγγελθεί πολλές φορές, παρατηρούσε την κακοκαιρία να επελαύνει.
Οταν την προηγούμενη Δευτέρα περίπου στις έξι το απόγευμα τρεμόπαιξε το φως δύο τρεις φορές και έπειτα το ρεύμα έπεσε εντελώς, η Σίσσυ Ν. δεν ήξερε τι είχε συμβεί. Η Κατερίνα Γ., όταν δύο ώρες μετά την έναρξη της χιονόπτωσης διαπίστωσε ότι δεν έχει ρεύμα, το αντιμετώπισε με… αισιοδοξία. «Εχουμε τζάκι για τη ζέστη, ε, δεν πειράζει μαγειρεύουμε αργότερα». Και οι δυο τους δεν φαντάζονταν τίποτα από ό,τι επακολούθησε. Και οι δυο λένε πως το χειρότερο είναι ότι «δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει» η περιπέτειά σου.
Η Πιπίνα Μπ., από την άλλη, γιατρός, παιδοκαρδιολόγος έφυγε από το νοσοκομείο Ιασώ νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας για να επιστρέψει σπίτι της, στον Χολαργό. Οταν επιτέλους άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός της ήταν πλέον λίγο πριν από τις 10.00 το βράδυ. Από τότε κατάφερε να ξαναβγεί και να πάει στο ιατρείο της –με αλυσίδες βέβαια–, την Πέμπτη το απόγευμα.
Οταν το φως σταμάτησε να τρεμοπαίζει και η Σίσσυ Ν. συνειδητοποίησε ότι η διακοπή ρεύματος ήταν δεδομένη, βγήκε στο μπαλκόνι για να διαπιστώσει την αιτία. Και τότε είδε ότι το μεγάλο πεύκο που βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας της είχε πέσει συμπαρασύροντας μαζί του ηλεκτροφόρα καλώδια. Παράλληλα όμως είχε κλείσει με τον όγκο του και την εξώπορτα της πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή σε έναν δρόμο που απέχει μόλις 20 μέτρα από τη Μεσογείων. Μέσα σε λίγη ώρα οι ένοικοι από όλα τα διαμερίσματα, συνολικά 22 άτομα, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας οι περισσότεροι, συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην πολυκατοικία τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Η Σίσσυ Ν. πήρε τηλέφωνο στον δήμο από όπου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «σύντομα» θα έρθει συνεργείο να βγάλει το δέντρο. Οι ώρες περνούσαν και η υπόσχεση δεν υλοποιούνταν, αλλά τουλάχιστον υπήρχαν αρκετά ξύλα για το τζάκι τα οποία μοιράστηκαν σε όλους. «Την πρώτη μέρα λες ok, θα περάσει, θα έρθουν σε λίγο, δεν μπορεί», λέει η Σίσσυ Ν. Ομως όταν πέρασε η νύχτα και το πεσμένο δέντρο σκεπάστηκε με χιόνι, η ατμόσφαιρα βάρυνε.
«Με μια τανάλια κόψαμε τα σύρματα του φράχτη της διπλανής πολυκατοικίας, σκαρφαλώσαμε και βγήκαμε έξω. Φέραμε φάρμακα και τρόφιμα και φορτίσαμε σε γείτονες τα κινητά μας».
Ενας από τους ενοίκους έπαθε κρίση πανικού και ένας άλλος ανέβασε πίεση. Ο 13χρονος ανιψιός της Σίσσυς Ν. ξέσπασε σε κλάματα και προσπάθησε να συρθεί κάτω από το δέντρο για να βγει έξω. Παράλληλα τα κινητά δεν είχαν πλέον μπαταρία. «Πήραμε τότε την απόφαση με τον αδελφό μου και με μια τανάλια κόψαμε τα σύρματα του φράχτη της διπλανής πολυκατοικίας, σκαρφαλώσαμε και βγήκαμε έξω. Δεν μπορούσαμε βέβαια να φύγουμε από την Αγία Παρασκευή, αλλά φέραμε φάρμακα και τρόφιμα και φορτίσαμε σε κάποιους γείτονες τα κινητά μας», διηγείται η Σίσσυ Ν. Το συνεργείο για να σηκώσει το δέντρο έφτασε τελικά 67 ώρες μετά. «Νωρίτερα δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω χιονιού», είπαν.
Κομμένα καλώδια στον αέρα
Η Κατερίνα Γ. και ο σύντροφός της Παναγιώτης Δ., όταν το σούρουπο της προηγούμενης Δευτέρας έπεσε το ρεύμα στο σπίτι τους στη Φιλοθέη, δεν πτοήθηκαν. Αφού τηλεφώνησαν για τη βλάβη και τους ενημέρωσαν ότι όλα θα διορθώνονταν, στις 8.30 το βράδυ πήραν σκύλο και παιδί και βγήκαν να χαρούν το χιόνι.
Πράγματι το συνεργείο ήρθε στην ώρα του και έφτιαξε τη βλάβη αλλά… για τους γείτονες. Γιατί στο μεταξύ ένα δέντρο που είχε πέσει προκάλεσε νέα βλάβη. Νέο τηλεφώνημα και νέα διαβεβαίωση ότι η βλάβη θα διορθωνόταν στις 5 τα ξημερώματα. «Μετακομίσαμε στο σαλόνι και περιμέναμε το ξημέρωμα. Κατά τις 7 το πρωί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν επρόκειτο να έρθει το ρεύμα. Oταν λίγη ώρα αργότερα έφτασε το συνεργείο του δήμου και έκοψε το δέντρο αφήνοντας τα ηλεκτρικά καλώδια να κρέμονται, το ζευγάρι βγήκε από το σπίτι προς αναζήτηση λύσης. Περπατούσαν για περίπου μισή ώρα μέσα στα χιόνια όταν έφτασαν στο πιο κοντινό βενζινάδικο και αγόρασαν αλυσίδες. Eτσι απέκτησαν «διαβατήριο» για ένα κοντινό σπίτι δύο με τρία χιλιόμετρα πιο μακριά με φως και θέρμανση. Eως το βράδυ της Τετάρτης, που ένα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ από την Πάτρα δουλεύοντας επί δύο ώρες σε δύσκολες συνθήκες αποκατέστησε τη βλάβη.
Η Πιπίνα Μπ. δεν γινόταν να φύγει από το νοσοκομείο νωρίτερα, και έτσι μπήκε στο αυτοκίνητό της στις 3.30 το απόγευμα της Δευτέρας. Μισή ώρα αργότερα είχε φτάσει στη Μεσογείων στο ύψος της Εθνικής Aμυνας. «Για τα επόμενα 700 μέτρα έως το Metropolitan General χρειάστηκαν πάνω 4 ώρες. Δεν ήξερα τι να κάνω, ήταν όλα κολλημένα. Κάποια αυτοκίνητα είχαν μείνει από βενζίνη. Τελικά έκανα λίγο στην άκρη και άφησα το αυτοκίνητο στη Μεσογείων. Περπάτησα μέχρι το σπίτι, κοντά μια ώρα έκανα, γιατί ήταν πολύ δύσκολο με το χιόνι. Χθες (Τετάρτη) που πήγα να το πάρω χρειάστηκαν δύο άνθρωποι για να το βγάλουν από το χιόνι. Eβαλα αλυσίδες και έφερα το αυτοκίνητο πιο κοντά στο σπίτι. Στον δρόμο μου όμως ακόμα δεν μπορούσα να μπω», διηγείται.