Μαραθώνας: Ψάχνουν λύση για παραγωγούς

Μαραθώνας: Ψάχνουν λύση για παραγωγούς

Δεν δικαιούνται αποζημίωση για τα κατεστραμμένα θερμοκήπια στον Μαραθώνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με μια μεγάλη καταστροφή βρίσκονται οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στον Μαραθώνα, καθώς το χιόνι προξένησε σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες θερμοκήπια, για τα οποία –σύμφωνα με τη νομοθεσία– δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση. Ο ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) προβλέπεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς υπαίθριων καλλιεργειών οι οποίοι είχαν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους, όχι όμως και τους παραγωγούς που είχαν θερμοκήπια, καθώς αυτοί δεν είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων να καταθέσουν αίτημα αποζημίωσης στην περιφερειακή τους ενότητα προκειμένου να αποζημιωθούν από τον μηχανισμό κρατικής αρωγής.    

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός θα μεταβεί αύριο το πρωί στον Μαραθώνα προκειμένου να συναντηθεί από κοντά με εκπροσώπους των παραγωγών, ενώ θα επισκεφθεί και θερμοκήπια. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια, αναμένεται να παρευρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις καταστροφές που προκάλεσε η «Ελπίς».

Το πρόβλημα στο οποίο αναζητείται λύση είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων δεν είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους, θεωρώντας ότι τα κηπευτικά εντός του θερμοκηπίου δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όμως, εφόσον δεν έχουν πληρώσει ασφάλιστρο για την παραγωγή δεν δικαιούνται αποζημίωση και για τις καταστροφές στα θερμοκήπια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοσχερείς.

Πάντως, οι παραγωγοί του Μαραθώνα δεσμεύονται ότι δεν θα αυξήσουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών που πωλούνται στην Αθήνα. «Για όσο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να καλύπτουμε εμείς τις ανάγκες κηπευτικών, δεν θα αυξήσουμε τις τιμές», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέκος Βάρσος. «Εφόσον όμως δεν μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση και γίνουν μεταφορές κηπευτικών από άλλες περιοχές ή και εισαγωγές, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τις τιμές», συμπληρώνει.

Τονίζει επίσης ότι είναι λανθασμένη η «εικόνα» που μεταδίδεται, ότι ήδη έχουν γίνει ανατιμήσεις, καθώς, όπως αναφέρει, τα χειμωνιάτικα λαχανικά –μαρούλια, λάχανα, παντζάρια, ραδίκια, σέλινα, μπρόκολα– πωλούνται σε κανονικές για την εποχή τιμές.

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από σήμερα, με βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Εκτός από την Αττική (Μαραθώνας και Μέγαρα), ζημιές από την κακοκαιρία σημειώθηκαν επίσης στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Αργολίδα, στη Λακωνία και στην Ηλεία, το μέγεθος των οποίων θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι αυτοψίες των ελεγκτών του ΕΛΓΑ.  

Οσον αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση την προηγούμενη εβδομάδα, στις περισσότερες περιοχές της Αττικής έχει επανέλθει η κανονικότητα εφόσον τα χιόνια έχουν πλέον λιώσει. Κάποια σχολεία σε Βίλια και Αγία Παρασκευή δεν λειτούργησαν χθες λόγω ζημιών που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία.

Επιδείνωση του καιρού

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα έως και το μεσημέρι της Πέμπτης, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες σε παράκτιες περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στις μέγιστες τιμές της στα βόρεια και δυτικά, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα παρουσιάσει άνοδο. Σήμερα αναμένονται άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη και στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT