Το «πέταλο» της βίας στη Θεσσαλονίκη

Παρά τα πάμπολλα περιστατικά αιματηρών επεισοδίων, οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για την πάταξη του φαινομένου απουσιάζουν

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη «μαύρη σελίδα» για τη Θεσσαλονίκη γράφτηκε χθες με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός δεκαεννιάχρονου σε καβγά για οπαδικές διαφορές, στην περιοχή Χαριλάου.

Οι πάντες έσπευσαν να καταδικάσουν την αποτρόπαιη πράξη –πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς–, με πρώτο τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος διακήρυξε το «χρέος να προστατεύσουμε πρωτίστως τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και να αποτρέψουμε τέτοια εγκλήματα στο μέλλον». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι μαζικοί φορείς.

Το παλίμψηστο της κλιμακούμενης τυφλής αιματηρής βίας περιλαμβάνει επεισόδια που βλέπουν το φως λόγω της τραγικής κατάληξής τους, όπως το χθεσινό, και άλλα, τα περισσότερα, που μένουν στο σκοτάδι. Χρόνια τώρα η πόλη κινείται στον αστερισμό της χουλιγκανικής βίας, πλην όμως αποφεύγει, όπως και γενικότερα η πολιτεία, να συζητήσει και κυρίως να παρέμβει αποφασιστικά για να πατάξει το καρκίνωμα που έχει ξεφύγει προ πολλού από τις εξέδρες και έχει λάβει κοινωνικές, πολιτικές και εθνικές προεκτάσεις. Ολοι ξέρουν πού επωάζεται το αυγό του φιδιού, αλλά ουδείς τολμά να πλησιάσει στη φωλιά για να το «σκοτώσει». Λες και μια αόρατη δύναμη παρεμβαίνει κάθε φορά που γίνεται ένα φονικό ή ένας τραυματισμός και λέει «έως εδώ».

Τον Ιανουάριο του 2020, ένας 28χρονος Βούλγαρος τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή χούλιγκαν των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Αρη στη Θεσσαλονίκη. Ενώ βρισκόταν πεσμένος στην άσφαλτο, πέρασε από πάνω του και τον σκότωσε μια Μερσεντές που οδηγούσε νεαρή, η οποία δήλωσε ότι περνούσε τυχαία. Οι συλληφθέντες δικάστηκαν για πλημμέλημα, επιβλήθηκαν σε κάποιους μικρές ποινές και το θέμα ξεχάστηκε. «Εμένα τον γιο μου ποιος θα τον φέρει πίσω;» αναρωτήθηκε μπροστά στις κάμερες η τραγική μητέρα του δολοφονημένου Τόσκο Μποζατζίσκι.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του Κύπριου οπαδού του ΠΑΟΚ Νάσου Κωνσταντίνου, το 2017, όταν καταδιωκόμενος από χούλιγκαν αντίπαλης ομάδας (Ηρακλής) παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε στον πρώτο βαθμό σε μικρές ποινές τούς δύο από τους πέντε κατηγορουμένους.

«Ούτε οι δικηγόροι ούτε η αστυνομία μπορούν από μόνοι τους να λύσουν το θέμα εάν δεν υπάρξει εκπαίδευση των οπαδών», ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης.

Δύο άτομα συνέλαβε η αστυνομία για εμπλοκή σε οπαδικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου βγήκαν πιστολιά και έπεσαν πυροβολισμοί στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερα αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Αμέσως μετά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τριών ΠΑΕ της πόλης, της ΕΣΗΕΜΘ, τοπικών ΜΜΕ κ.ά. για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και έγιναν συστάσεις. Ουδέν απέφερε.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στο ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο την Αθλητική Ψυχολογία, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, είπε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) μεταξύ άλλων ότι το πανεπιστήμιο προσφέρει τα προγράμματα για να εκπαιδεύσει τους οπαδούς, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει συστηματική συνεργασία με τις ΠΑΕ.

«Θεωρούν οι ΠΑΕ ότι οι οπαδοί είναι μέρος της δικής τους κουλτούρας. Ομως, δεν είναι έτσι. Είναι μέρος του συστήματος, και αν θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και συνολικά. Ούτε οι δικηγόροι ούτε η αστυνομία μπορούν από μόνοι τους να λύσουν το θέμα εάν δεν υπάρξει εκπαίδευση των οπαδών», τόνισε.

Η ανησυχία των Αρχών εντάθηκε από την αποκάλυψη ότι «συνδεσμίτες» χούλιγκαν οπαδοί είχαν συγκροτήσει πυρήνες στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου και μάλιστα προκαλούσαν επεισόδια, ενώ φέρονται να πρωτοστατούν και στις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών. Η συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών στη Θεσσαλονίκη και στον ξυλοδαρμό τού τότε δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη είχε προκαλέσει δημόσιο αποτροπιασμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT