Εμβόλιο Novavax: Σχεδόν μισό εκατ. δόσεις στην Ελλάδα έως τον Μάρτιο – Τα χαρακτηριστικά του

Εμβόλιο Novavax: Σχεδόν μισό εκατ. δόσεις στην Ελλάδα έως τον Μάρτιο – Τα χαρακτηριστικά του

Σχεδόν μισό εκατομμύριο δόσεις του Nuvaxovid έρχονται τις προσεχείς εβδομάδες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax γίνεται σε μερικές μέρες το πέμπτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που έρχεται στην Ελλάδα, κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το εμβολιαστικό οπλοστάσιο της χώρας.

Το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας από τις αρχές Μαρτίου και θα χορηγείται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και δεν έχει παρασκευαστεί με βάση την τεχνολογία mRNA, αλλά στηρίζεται στην τεχνολογία με την οποία παρασκευάζονται πιο κλασικά εμβόλια όπως της γρίπης ή του τετάνου, γεγονός που ενδεχομένως πείσει κάποιους σκεπτικιστές να κάνουν το εμβόλιο.

Οι πρώτες 168.000 δόσεις του σκευάσματος πρόκειται να φτάσουν στη χώρα στις 21 Φεβρουαρίου, και συνολικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται να φτάσουν 474.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο

Το πρωτεϊνικό αυτό εμβόλιο έχει λάβει εδώ και έξι εβδομάδες την έγκριση του ΕΜΑ για τις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Προηγήθηκαν εκτεταμένες κλινικές μελέτες, που σε έναν βαθμό καθυστέρησαν και την κυκλοφορία του εμβολίου, αλλά έδειξαν πολύ υψηλό ποσοστό προστασίας από την Covid-19: Η έρευνα που διεξήχθη σε Μεξικό και ΗΠΑ έδειξε αποτελεσματικότητα 90,4%, ενώ εκείνη που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε τους συμπτωματικούς φορείς κατά 89,7%.

Ωστόσο οι μελέτες αυτές έχουν γίνει έναντι των παλαιών στελεχών του κορωνοϊού, δηλαδή του αρχικού στελέχους της Γουχάν, αλλά και των Άλφα και Βήτα. Ο έλεγχος έναντι των νεότερων μεταλλάξεων, όπως της Όμικρον, είναι περιορισμένος προς το παρόν.

Η καθυστέρηση έλευσης του νέου σκευάσματος οφείλεται εν μέρει και σε διαφωνίες μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύναψη σύμβασης προμήθειας, από τα τέλη του 2020.

Οι προκαταρκτικές συνομιλίες με την εταιρεία, για 100 συν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, είχαν ολοκληρωθεί από τις 17 Δεκεμβρίου του 2020. Ωστόσο η εταιρεία, αντιστεκόταν στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη νομική ευθύνη σε περίπτωση παρενεργειών.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής είχαν επανειλημμένως τονίσει ότι είναι σημαντικό το πλαίσιο αυτό να παραμείνει ακέραιο ώστε να ξέρουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι καλύπτονται και ότι οι εταιρείες παραμένουν υπόλογες.

Οι παρενέργειες που τελικά έχουν καταγραφεί είναι αμελητέες: Ο ΕΜΑ ανέφερε ευαισθησία ή μικρό πόνο στο σημείο της ένεσης, και σπανίως κάποια κόπωση, μυαλγία, κεφαλαλγία ή και ναυτία, αν και αυτά όλα εξαφανίζονται, από όπου παρουσιάζονται, μετά το πρώτο 48ωρο κάθε δόσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα κατά 6 μήνες έφερε η πανδημία – Η εικόνα στην Ε.Ε.

⇒ Οι δώδεκα κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT