Ίμβρος: Εγκαίνια του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος

Ίμβρος: Εγκαίνια του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη και ευλόγησε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος, στο Σχοινούδι της Ίμβρου, τα οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

Παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Παύλος Σταματίδης, Αρχων Οστιάριος της ΜτΧΕ και πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, μαζί με μέλη του ΔΣ, Σχοινουδιώτες και φίλοι της Ίμβρου που ταξίδεψαν στο νησί από το εξωτερικό, και πιστοί από όλα τα χωριά της Ίμβρου.

«Για εμάς τους Ιμβρίους, κάθε ανακαίνιση ενός εξωκκλησίου είναι πηγή ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν της αγάπης», είπε στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Περί τα τριακόσια εξωκκλήσια είχε η μικρή πατρίδα μας, εγκατεσπαρμένα στα βουνά, στις πλαγιές, στους κάμπους και στις ακρογιαλιές μας. Ελάχιστα από αυτά ξέφυγαν από την καταστροφή που προκάλεσε το αδυσώπητο “Πρόγραμμα Διάλυσης” του 1964. Τα περισσότερα γκρεμίστηκαν, βεβηλώθηκαν, μετατράπηκαν σε στάβλους, εξαφανίστηκαν από προσώπου της γης. Λίγα σώθηκαν, κυρίως όσα βρίσκονταν κοντά ή μέσα στους οικισμούς. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αρκετά ρημαγμένα εξωκκλήσια ανακαινίσθηκαν, ανακατασκευάσθηκαν, μεταξύ αυτών και τα δύο ναΐδρια των Αγιορειτικών Μετοχίων Αγίου Κωνσταντίνου και Ταξιαρχών. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της θετικής εξέλιξης είναι και η ανακαίνιση του εξωκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος, με την ευγενική χορηγία της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας Θράκης και του Δεσπότη μας, με αφορμή την τριακονταετία Πατριαρχίας της Μετριότητάς μας»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για το ενδιαφέρον του για την ανακαίνιση του ναϊδρίου, αλλά και για τη συνολική προσπάθειά του για την πνευματική ενίσχυση των πιστών της εκκλησιαστικής επαρχίας που του εμπιστεύτηκε η Μητέρα Εκκλησία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT