Καταγγελία Ιρανής πρόσφυγος στον ΟΗΕ

Καταγγελία Ιρανής πρόσφυγος στον ΟΗΕ

Στη μαρτυρία της μιλάει για διαδοχικές επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προσέφυγε Ιρανή πρόσφυγας καταγγέλλοντας διαδοχικές επαναπροωθήσεις της από την Ελλάδα στην Τουρκία. Η Ιρανή Πάρβιν Α. αναφέρει ότι σε διάστημα έξι μηνών, από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2020, διέσχισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα έξι φορές, ότι κρατήθηκε παράτυπα στην ελληνική πλευρά και στάλθηκε πίσω στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες, εκτός οποιουδήποτε νομικού πλαισίου, δίχως να της δοθεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις είχε καταφέρει να συγκεντρώσει με το κινητό της τηλέφωνο βίντεο, φωτογραφίες και γεωγραφικά στίγματα από τα σημεία όπου κρατήθηκε, τα οποία έχει υποβάλει στην προσφυγή της ως τεκμήρια της μαρτυρίας της.

Η υπόθεση της προσφυγής της Πάρβιν Α., η οποία σήμερα ζει στη Γερμανία, παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου των μη κυβερνητικών οργανώσεων Human Rights 360 και ECCHR (European Center For Constitutional and Human Rights) και αναδείχθηκε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Η μαρτυρία και το οπτικοακουστικό υλικό που είχε συγκεντρώσει η καταγγέλλουσα μελετήθηκαν από το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, το οποίο έχει ως έδρα του το Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η νεαρή Ιρανή φέρεται να κρατήθηκε σε τέσσερα διαφορετικά συνοριακά κέντρα, στο Νέο Χειμώνιο, στον Ιασμο, στο Σουφλί και στο Τυχερό, μετά τις χερσαίες διασχίσεις των συνόρων, προτού μεταφερθεί παράτυπα πίσω σε τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην πρώτη περίπτωση επαναπροώθησής της κατέγραψε με βίντεο το εσωτερικό του χώρου στον οποίο είχε τεθεί υπό κράτηση στο Νέο Χειμώνιο, ενώ αναφέρει ότι τη χτύπησαν και απείλησαν πως θα τη σκοτώσουν εάν επιχειρούσε να περάσει ξανά στην Ελλάδα. Ακόμη, μεταξύ των οπλισμένων μασκοφόρων που πραγματοποίησαν εκείνη την επαναπροώθησή της έχει δηλώσει ότι κάποιοι μιλούσαν αγγλικά, γαλλικά και πιθανότατα γερμανικά. Σε άλλη περίπτωση, όπως καταγγέλλει, το έργο των Ελλήνων συνέδραμαν και δύο άνδρες από το Ιράν και το Αφγανιστάν, στους οποίους είχε ανατεθεί να περνούν τους επαναπροωθούμενους με βάρκες στην τουρκική πλευρά του Εβρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT