Καμία μετάλλαξη δεν είναι αθώα

Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι καμία παραλλαγή του κορωνοϊού δεν είναι αθώα και ότι όταν η «Ομικρον» προσβάλλει ανεμβολίαστους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση έστειλαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες.

«Ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι μονόδρομος, και ας μην ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και βαδίζουμε σε μια περίοδο που σιγά σιγά ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στάθηκε ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που επιμένουν να μην εμβολιαστούν.

«Την τελευταία εβδομάδα, περισσότερο από το 70% των θανάτων ασθενών με COVID-19 αφορά σε ανεμβολίαστους άνω των 70 ετών», σημείωσε και τόνισε ότι «οι ηλικιωμένοι, ακόμα και εάν περάσουν την ίωση μία φορά, αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας, και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη, πλέον θα είναι απλή. Το πιο πιθανό είναι ότι μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα».

Οι καθηγητές επικαλέστηκαν και τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε χθες, των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία έως τον Δεκέμβριο του 2021 ο εμβολιασμός στη χώρα μας απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους.

Οπως ανέφεραν οι καθηγητές και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι τις επόμενες εβδομάδες να αποκλιμακωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ, με ορισμένα μαθηματικά μοντέλα να αναφέρουν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κυμαίνεται στους 500 στο τέλος Φεβρουαρίου. Πάντως, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για σταδιακή χαλάρωση περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα και τα οποία κατά προτεραιότητα θα αφορούν τους εμβολιασμένους. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ότι σχετικά σύντομα θα αρθεί και στην Ελλάδα η υποχρέωση του τεστ για τις διεθνείς μετακινήσεις των εμβολιασμένων.

Οι νοσηλευόμενοι λόγω COVID-19 υπολογίζονται σε 4.500, μεταξύ των οποίων 90-110 είναι παιδιά κυρίως κάτω των 11 ετών.

Χθες ανακοινώθηκαν 17.662 νέες διαγνώσεις. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 140.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περισσότερα από 2.000.000 κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα (2.002.206). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 106. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 568 ασθενείς.

Οι νοσηλευόμενοι λόγω COVID-19 υπολογίζονται σε 4.500, μεταξύ των οποίων 90-110 είναι παιδιά κυρίως κάτω των 11 ετών. Πλέον, το 88% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή «Ομικρον». Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, έως και χθες είχαν εγκριθεί περίπου 300 αιτήσεις για χορήγηση αντιιικών χαπιών της Merck-MSD. Σημείωσε, δε, ότι από τον επόμενο μήνα αναμένεται να παραλάβει η χώρα θεραπείες που αφορούν και το αντιιικό χάπι της Pfizer.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT