Χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Ενα βήμα προς την επιστροφή σε πιο ελεύθερες διεθνείς μετακινήσεις κάνει από τη Δευτέρα η χώρα μας.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα προς την επιστροφή σε πιο ελεύθερες διεθνείς μετακινήσεις κάνει από τη Δευτέρα η χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση διενέργειας τεστ. Την εξέλιξη αυτή είχαν προαναγγείλει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Οπως ανέφεραν στην προχθεσινή ενημέρωση, ήδη στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων άνοιξε η συζήτηση για ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού, η οποία τουλάχιστον σε αρχική φάση θα αφορά τους εμβολιασμένους. «Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας αρχίσαμε να σκεπτόμαστε συλλογικά και να ανταλλάσσουμε κάποιες απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενά μας βήματα. Υποσχεθήκαμε ότι θα συναντηθούμε και εκτός αυστηρής συνεδρίασης, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια πιο μεγάλη κουβέντα για το πώς θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά. Γιατί από τη μια βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μια αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ, από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. Εκατόν σαράντα χιλιάδες συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή έχουν τον ιό και δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, τα υπέρ και τα κατά, και να μην δώσουμε λάθος μηνύματα».

Από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα χρειάζεται τεστ – Ανοιξε η συζήτηση για ενδεχόμενη άρση κάποιων περιορισμών.

Αλλωστε ο αριθμός των διαγνώσεων δεν φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.640 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα –όταν ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι 18.550–, εκ των οποίων 4.723 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.397 στη Θεσσαλονίκη και 1.416 στην Κρήτη. Χθες ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν διψήφιος έπειτα από αρκετές ημέρες που οι καθημερινές απώλειες ήταν περισσότερες από εκατό. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 88, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας είναι 23.927. Σταθερός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών: 564 χθες έναντι 568 προχθές και 561 την Τετάρτη. Οι νέες νοσηλείες λόγω COVID-19 ήταν χθες 496 (476 είναι ο μέσος όρος του τελευταίου επταημέρου).

Εν τω μεταξύ, από χθες είναι διαθέσιμα 40.000 επιπλέον ραντεβού στην Αττική για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο. Για τον λόγο αυτό έχουν προστεθεί νέες εμβολιαστικές γραμμές στα mega εμβολιαστικά κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι από τις 25 Φεβρουαρίου το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης επανέρχεται στην πλήρη λειτουργία του με το σύνολο των εφημεριών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT