Οπαδική βία: «Θα σε βρούμε στον δρόμο…»

Οπαδική βία: «Θα σε βρούμε στον δρόμο…»

Η πρόσφατη δολοφονία αποτέλεσε κορύφωση της οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη.

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικρατεί μια θλιβερή σιωπή. Πολίτες πηγαίνουν να αφήσουν κεριά, σημειώματα και προσωπικά αντικείμενα εκεί όπου τα ξημερώματα της Τρίτης δολοφονήθηκε ο 19χρονος Αλκιβιάδης Καμπανός. «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε, τα λόγια είναι περιττά αυτή την ώρα», λέει ένα νεαρό αγόρι που ήρθε με τον φίλο του να αφήσουν και αυτοί ένα κεράκι. Στο στενό της Θεοδώρου Γαζή, μόλις 200 μέτρα από το γήπεδο του Αρη «Κλεάνθης Βικελίδης», τα λουλούδια φίλων, αγνώστων και φιλάθλων έχουν γίνει λόφος, ενώ συμβολικά κάποιοι τοποθέτησαν μια αυτοκόλλητη πινακίδα με το όνομα του 19χρονου στον τοίχο του δρόμου.

Στο στενό αυτό, ο πρωτοετής φοιτητής δέχθηκε μαζί με τέσσερις φίλους του την άγρια επίθεση από ομάδα περίπου 10 ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αφού τους ρώτησαν σε ποια ομάδα ανήκουν, άρχισαν να τους χτυπούν με ρόπαλα, αιχμηρά αντικείμενα και ένα μαχαίρι που προσομοιάζει με δρεπάνι. Δύο κατάφεραν να γλιτώσουν, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Μια γυναίκα δήλωσε πως άκουσε το αγόρι να φωνάζει «μη με χτυπάτε άλλο, ρε παιδιά». Ο άτυχος 19χρονος κατέληξε έπειτα από ακατάσχετη αιμορραγία που προκλήθηκε από μαχαιριά στον μηρό του αλλά και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που του προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία.

Μετά το συμβάν, η Αστυνομία ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες. Την Τετάρτη συνέλαβε έναν 23χρονο, ενεργό μέλος συνδέσμου του ΠΑΟΚ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 19χρονου. Σε έφοδο σε αυτόν τον σύνδεσμο η Αστυνομία βρήκε μεταξύ άλλων σουγιάδες, κράνη, βεγγαλικά χειρός, κροτίδες, φτυάρια, σφυριά, μεταλλικούς σωλήνες και ξύλινα ρόπαλα. Ο 23χρονος έχει αναμειχθεί ξανά σε οπαδικό περιστατικό, όταν τον Μάρτιο του 2019 συμμετείχε σε άγρια συμπλοκή με ρόπαλα και μαχαίρια μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, πάλι στην περιοχή της Χαριλάου, κοντά στο «Κλ. Βικελίδης». Ο ίδιος ταυτοποιήθηκε μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, οπότε και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του, με την υπόθεση όμως να εκκρεμοδικεί. Για τα ευρήματα στον σύνδεσμο, τα κλειδιά του οποίου είχε μαζί του, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή 2.200 ευρώ. Ο 23χρονος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί, το μεσημέρι της Δευτέρας, για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας.

Παρότι, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη δεν είναι άμαθη από οπαδική βία και άγριες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από την ωμή βία και τον θάνατο ενός τόσο νέου ανθρώπου στους δρόμους της πόλης.

Για όσους γνωρίζουν ωστόσο και παρακολουθούν αντίστοιχες υποθέσεις, η δολοφονία αυτή αποτέλεσε την κορύφωση παρόμοιων περιστατικών οπαδικής βίας. Ο θάνατος του Αλκιβιάδη Καμπανού είναι ο τρίτος που σημειώνεται στην πόλη από το 2017, μετά τον θάνατο του Κύπριου Νάσου Κωνσταντίνου και του Βούλγαρου Τόσκο Μποζατζίσκι. Στο μεταξύ είχαν σημειωθεί συμπλοκές, πυροβολισμοί και εμπρησμοί σε διάφορα επεισόδια. Οσο περνούν οι ημέρες από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, όλο και περισσότεροι πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, αρχίζουν να εξομολογούνται τις επιθέσεις που οι ίδιοι έχουν βιώσει σε ανύποπτο χρόνο επειδή φορούσαν μπλούζα της αγαπημένης τους ομάδας είτε επιδείκνυαν μια συμπεριφορά που δεν ήταν αρεστή.

Ολο και περισσότεροι εξομολογούνται επιθέσεις που έχουν βιώσει επειδή φορούσαν μπλούζα της αγαπημένης τους ομάδας ή επιδείκνυαν συμπεριφορά που δεν ήταν αρεστή.

Επίθεση στο ΑΠΘ

Στην «Κ» μίλησε ο Δημήτρης που δέχθηκε επίθεση από οπαδό θεσσαλονικιώτικης ομάδας σε πάρτι στο οποίο συμμετείχε στο campus του ΑΠΘ τον Οκτώβριο του 2019. «Κάποια στιγμή ήρθε προς το μέρος μου ένας τύπος, περίπου 30 χρόνων, και μου έδωσε κλωτσιές και μπουνιές. Χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Επεσα από τα σκαλιά της Φιλοσοφικής και άνοιξα το χείλος μου. Είχα μελανιές και πήγα στο νοσοκομείο», περιγράφει ο 21χρονος σήμερα. Το μόνο που μπορεί να φανταστεί ότι προκάλεσε την επίθεση ήταν ότι ο ίδιος χόρευε έντονα στη διάρκεια του πάρτι. Οσο ο Δημήτρης νοσηλευόταν, ένας φίλος του 30χρονου, που ανέφερε ότι ήταν μέλος οπαδικού συνδέσμου της πόλης, τηλεφώνησε στη μητέρα του και ζήτησε να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο. «Μας έφερε μπισκότα και ήταν πολύ φιλικός. Είπε ότι είναι φίλος αυτού που μου επιτέθηκε και μου ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του λέγοντάς μου να μην προχωρήσω σε κάτι άλλο. Εγώ του είπα όμως ότι σκέφτομαι να προχωρήσω σε μήνυση. Τότε άλλαξε τελείως. Μου είπε ότι θα με βρουν στον δρόμο και ότι αν στο δικαστήριο εμείς ήμασταν 10, αυτοί θα ήταν 100». Ο νεαρός φοβήθηκε και αποφάσισε να μην προχωρήσει δικαστικά.

Με τη συμμετοχή σε αθλητικούς συνδέσμους συνδέουν κάποιοι και τις πρόσφατες επιθέσεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου. «Κάποιοι [από αυτούς που προκαλούν τις ταραχές] βρίσκουν καταφύγιο σε συνδέσμους του ΠΑΟΚ, το ξέρουμε. Εβγαιναν με διακριτικά της ομάδας τους», σημειώνει στην «Κ» ο Θανάσης Κοκκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ρίζες του φαινομένου

Την αύξηση της οπαδικής βίας, ιδίως τους τελευταίους μήνες, στη Θεσσαλονίκη τονίζει και η Στέλλα Δούκου, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ. Η ίδια υπογραμμίζει ωστόσο ότι ψάχνοντας τις ρίζες του φαινομένου αυτού είναι δύσκολο τα αίτια να αποδοθούν σε μόνο έναν παράγοντα. «Μερικές φορές οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία όταν υφίστανται καταπίεση, διακρίσεις, κοινωνικό αποκλεισμό ή στερήσεις, ή όταν νιώθουν πως δεν ελέγχουν τη ζωή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT